Германската полиция застреля 17-годишен афганистанец, който нападна с брадва пасежери във влак, пътуващ за баварския град Вюрцбург.

След атаката, която според властите в Мюнхен „вероятно“ е ислямистка, трима души са в тежко състояние. Няколко други пътници са пострадали, преди младежът да бъде неутрализиран от полицията при опит за бягство.

Инциденът се случи в понеделник около 21.15 часа (местно време) във влак, пътуващ от Тройхлинген към Вюрцбург, провинция Бавария. „Малко след пристигането във Вюрцбург, мъж е атакувал пасажерите с брадва и нож“, разказа говорител на полицията. Младежът е бил неутрализиран от органите на реда при опит за бягство и след предприета атака срещу полицейските служители.

Министърът на вътрешните работи на федералната провинция Бавария Йоахим Херман информира, че нападателят афгенистанец, пристигнал в Германия като непридружен бежанец. Първоначално бил настанен в близкия град Охзенфурт, а съвсем от скоро е бил поверен на грижите на приемно семейство, пише Фокус.

На въпрос дали може да се говори за ислямистка атака, баварският вътрешен министър заяви, че това може да е само „предварителна оценка“ и предстои да бъде проверена. Херман допусна възможна връзка с последния атентат в югоизточния френски град Ница.
„Доста е вероятно това да е ислямистка атака“, заяви говорител на вътрешното министерство в Мюнхен, който допълни, че нападателят е крещял „Аллах е велик“.

След нападението железопътният участък между Вюрцбург и Охзенфурт беше затворен. Районът е наблюдаван с хеликоптери; на място беше изпратен и голям полицейски контингент, който да събере улики за извършеното престъпление.