Окръжна прокуратура- Бургас внесе обвинителен акт в Специализирания наказателен съд по делото „Сарафово“. Ето и подробности кои са обвиняемите:

На съд са предадени лицата МЕЛИАД ФАРАХ - австралийски и ливански гражданин, и ХАСАН ЕЛ ХАДЖ ХАСАН с канадско и ливанско гражданство за тероризъм - престъпление по чл.108а, ал.1, пр.1 вр. чл.115 вр. чл.18 вр. чл.333 вр. чл.330, ал.1 вр. чл.20, ал.4 вр. ал.1 от НК.

Обвинени са в това, че в периода 28.06.2012 г. – 11.07.2012 г. в гр.Русе, гр. Варна и с.Равда, област Бургас, в съучастие като помагачи с Мохамед Хасан Ел Хюсейни - като извършител /спрямо когото не е повдигнато обвинение, поради настъпила смърт по време на деянието/, умишлено са го улеснили да извърши престъпления на 18.07.2012 г. в гр. Бургас на паркинга пред сградата на летище „Сарафово”, терминал „Пристигащи ”. Двамата обвиняеми са действали с цел да създадат смут и страх в населението на Република България и Република Израел относно личната неприкосновеност и сигурността на територията на Р. България.

Извършеното престъпление има за свой престъпен резултат: опит за умишлено умъртвяване на повече от две лица и е осъществено чрез взривяване на самоделно взривно устройство от извършителя на терористичния акт Мохамед Хасан Ел Хюсейни, роден на 27 май 1989 г. в Баалбек, РЛиван, притежващ ливанско и френско гражданство.

Деянието е било насочено към лишаване от живот на всички израелски туристи, които е следвало да пътуват с обозначения автобус с табела № 2 - марка „БОВА ФХД 12 360”, рег.№ А 91-77 КТ, собственост на „СТАРБУС”– ООД - гр.Бургас, пристигнали на 18.07.2012 г. с полет на авиокомпания „Ер Виа”, излитащ от Тел Авив.

Резултатът, причиняване на смърт на повече от две лица, е настъпил само по отношение на петима израелски граждани и шофьора на автобуса, които са се намирали в непосредствена близост до епицентъра на взрива, единствено поради невъзможността на извършителя Хюсейни да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса, каквато е била първоначалната му цел. Действията му са препятствани от едно от пострадалите и загинали лица, което се е усъмнило в намеренията му. Затова деянието е останало във фазата на опита по независещи от дееца причини, свеждащи се до започнал процес на идентификация на Хюсейни.

В резултат на осъщественото изпълнително деяние – задействането на самоделното взривно устройство, е унищожен автобус марка „БОВА ФХД 12 360”, рег.№ А 91-77 КТ, собственост на „СТАРБУС”– ООД - гр.Бургас и са повредени съседните му два автобуса, като общата стойност на причинените значителни вреди е над 34 000 лева.

Останалите 38 израелски туристи, които следвало да бъдат превозени с автобуса, както и екскурзоводът на туроператорската фирма, получили характерните за различните поразяващи действия на взрива увреждания: нарушения на слуха - вследствие на ударната вълна; изгаряния и дихателни проблеми в различна степен – в следствие на топлинната вълна и горенето на различни по вид материали; мекотъканни наранявания /разкъсно-контузни рани, травматични отоци и др. телесни увреждания/ - в следствие на съприкосновението с осколките /шрапнелите/ от взрива; посттравматичен синдром, неасоциирани от взрива травми, настъпили при опита на пострадалите да се евакуират от автобуса.

Използването на конкретното средство за реализиране на престъпния резултат, категорично води до извода, че е целена смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт.

МЕЛИАД ФАРАХ е обвинен и в престъпление по чл. 316, вр. 308, ал. 3, т. 1, предл. първо, вр. ал. 2, предл. пето, вр. ал. 1, предл. първо, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В периода 05.07. до 07.07.2012 г. в гр. Несебър и в с. Равда, област Бургас, при условията на продължавано престъпление съзнателно се е ползвал от неистински официален документ, като от него не може да се търси наказателна отговорност за самото му съставяне – свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от щата Мичиган, на името на Браян Джерамая Джеймисън, дата на раждане 11.07.1986г. и адрес в Чикаго, на който е придаден вид, че е издаден от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма, като

- на 05 и 06.07.2012 г. се е ползвал от този документ в гр. Несебър, в офис на фирма „Месембрия тур“ ООД гр. Несебър, ул. „Гоце Делчев“ №1
- и на 07.07.2012 г. в с. Равда, в офиса на ЕТ „Севдалина Козарова“, ул. „Кирил и Методий“ № 1, при наемане на автомобили.

Това деяние е извършено, с цел улесняване на престъпление по чл. 108а, ал.1 от НК – тероризъм.

ЕЛ ХАДЖ ХАСАН ХАСАН също е с повдигнато обвинение и по чл. 316 вр. 308, ал.3, т.1, предл. първо, вр. ал.2, предл. пето, вр .ал.1, предл. първо НК – за използваните от него документи – шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на Ралф Уилям Рико, на които е бил придаден вид, че са издадени от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма.

По делото са извършени около 100 експертизи – най голям брой - 48 съдебномедицински, 10 биологични, 10 технически, 8 дактилоскопни автотехнически, оценъчни и т. н.

Разпитани 170 свидетели, материалите от разследването – 80 тома.

Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала Интерпол с червен бюлетин.

До 13 държави са изпратени молби за правна помощ – до Република Австрия, до Държавата Израел - два броя молби, до САЩ- 3 броя молби, до Кралство Нидерландия, до Кралство Мароко - 2 броя молби, до Ливанската република – 2 броя молби, до Австралийски съюз - 2 броя молби, до Канада – 3 броя молби, до Република Румъния, до Република Чехия, до Република Полша, до Република Турция - 3 броя молби и до Република Италия.

За престъплението „тероризъм” - чл.108а, ал.1, пр.1 вр. чл.115 вр. чл.18 вр. чл.333 вр. чл.330, ал.1 вр. чл.20, ал.4 вр. ал.1 от НК, е предвидено наказание от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна. За престъплението по чл.316 вр. 308, ал.3, т.1, предл. първо вр. ал.2, предл. пето вр. ал.1, предл. първо вр. чл.26, ал.1 от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 10 години.