Турски войници съобщили на следователите, че не са знаели, че са част от опит за преврат, а им е било казано от командирите, че участват във военно учение. Това съобщава "Хюриет". Фракция в рамките на въоръжените сили се опита да свали турското правителство тази нощ с помощта на танкове и хеликоптери.

Опитът им бе осуетен, след като президентът Реджеп Тайип Ердоган призова поддръжниците си да излязат на улиците в подкрепа на демокрацията.

Междувременно турските сили за сигурност завършиха операцията срещу пучистите в централата на Генералния щаб на турската армия в Анкара, предаде турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк, цитирана от световните агенции.

Държавната Анадолска агенция съобщи, че всичките военни в Генщаба в Анкара, замесени в опита за преврат, са били задържани.

Полицаи от силите за борба с тероризма ще извършат "внимателно претърсване" на централата, предаде още агенцията.

Възможността за връщане на смъртното наказание в Турция ще бъде обсъдена от Конституционния съвет на страната, който ще заседава в събота, съобщи на пресконференция министър-председателят на страната Бинали Йълдъръм, цитиран от Интерфакс.

"Вината на организаторите в рамките на правната система на Турция е ясно определена. Съгласно конституцията смъртното наказание е отменено“, заяви премиерът.

"Днес Конституционния съвет ще проведе среща, на която ще бъде обсъдена целесъобразността на тази мярка наказание. Също така ще бъдат проведени междупартийни консултации на тази тема“, отбеляза Йълдъръм.

След опита за преврат в социалната мрежа Twitter хаштагът "#Idamistiyorum" стана най-често споменаван в Турция. В превод означава "искам смъртно наказание" и досега е споделян над 23 000 пъти.

От "Амнести интернешънъл" призоваха властите в Турция да не прилагат смъртното наказание след потушаването на метежа.

"Турция се обедини, за да се защити от хунтата. Връщане към смъртното наказание и репресии срещу дисидентството ще означава, че победата ще е пропиляна. Сериозната заплаха от военно управление бе предотвратена, сега заговорниците трябва да бъдат изправен пред правосъдието и върховенството на закона да бъде спазено за всеки", написа в социалната мрежа Twitter Андрю Гарднър от правозащитната организация.

Турският премиерът съобщи още, че един от генералите, взели участие в опита за военен преврат, е убит.

Освен това, към настоящия момент са лишени от званията им петима турски генерали и 29 полковника от въоръжените сили на Турция.

В предотвратяването на опита са взели участие турски военни, поддръжници на президента Реджеп Таийп Ердоган.

За участие в бунта до този момент са арестувани над 1500 души.

По време на опита за военен преврат в Турция загинаха най-малко 194 души.

От тях 104 души са от силите опитващи се да осъществят преврата, а останалите са другите участници в сблъсъците – 41 полицаи, двама военни и 47 цивилни.