Повече от 1400 танцьори от всички кътчета на страната демонстрираха уникални костюми, впечатляващи хореографии и синхрон на централния площад в Поморие. Колоритното събитие на 25 и 26 юни бе част от фестивала „Хоро край поморийския бряг”, който се проведе в града ни за седма поредна година.

Още по време на официалното откриване водещата и художествен ръководител на поморийския Танцов клуб „Чайка” Лиляна Христова припомни: „Фестивалът няма състезателен характер, а цели популяризиране на народното творчество и културен обмен, но преди всичко е повод за среща на добри приятели”.

Програмата на площад „Св. Св. Кирил и Методий” започна с хорото „Крепи се буцо“, разучавано на миналогодишния семинар, и продължи ръка за ръка с още народни танци от Тракийска, Добруджанска, Северняшка, Шопска и Пиринска област. А любопитни тънкости от танците на Средногорието разкри специалният участник във фестивала - Студентски ансамбъл при Югозападен университет „Неофит Рилски“ Благоевград.

Площадът се оказа тесен за всички желаещи да се включат в цветните хора тази година - общо 46 състава, измежду които редица клубове, участвали в предишните фестивални издания, но и много нови приятели. Всеки от тях представи и едно любимо хоро по свой избор.

За духа и настроението, които донесоха, хороигралците получиха специални награди и грамоти, връчени им от заместник-кмета Илия Джингов.

“Хоро край поморийския бряг” се провежда под патронажа на кмета Иван Алексиев и се организира от Община Поморие съвместно с Танцов клуб “Чайка”.