Само за денонощие 5 жертви изгоряха по познатата схема с телефонни измами с общо над 16 000 лева и злато.

74-годишен бургазлия и съпругата му от к-с „Изгрев” са били измамени по класическата схема „близък болен” от „свински грип” за сумата от 5 000 лв., която хвърлили през терасата на дома си на непознат мъж.

В к-с „Славейков” две пенсионерки са жертви на телефонните измамници. Едната от тях получила обаждане, че неин близък е пострадал при катастрофа. Така тя хвърлила през терасата си сумата от 6000 лева на непознат мъж.

Другата потърпевша от квартала е жена на 81 години, измамена по схемата „пострадал при трудова злополука близък, нуждаещ се от спешна оперативна намеса”. Пенсионерката хвърлила от терасата си 1 000 лв., 500 долара, четири златни пръстена и златна монета на непознат мъж. И при двете жертви последвало второ обаждане от мъж, представил се за полицай, който ги уговорил да съдействат за задържане на извършителите на телефонни измами. Едната дама изтеглила всичките си спестявания от банката, а другата събрала всички налични в дома си пари и ценни вещи. Предали ги на мнимия полицай, според когото същите ще им бъдат върнати с прокурорско разпореждане.

75-годишна бургазлийка олекна с 3300 лева, за да освободи изпратена от чужбина колетна пратка. Това станало след получено обаждане на домашния телефон от мъж, представил се за нейн близък. Пенсинерката, живееща на ул. "Иван Богоров", предала сумата на непознат мъж, дошъл на домашния й адрес.

По всички случаи работят служители на съответните районни управления в Бургас.