„9 май е велика дата, изписана със златни букви в световната история. Благодарение на този ден Европа е свободна, силна и обединена, и ние българите сме част от това голямо сплотено семейство. За мен, като кмет на община Поморие, е гордост, че отбелязваме тази паметна дата всяка година и не пропускаме да отдадем почит към подвига на своите събратя.”, с тези думи кметът Иван Алексиев се обърна към десетките жители и гости на Поморие, събрали се днес пред паметника на загиналите във войните поморийци. Всички те бяха дошли, за да си честитят Деня на победата и да направят дълбок поклон пред онези, които са дали живота си за съществуването на демократична България и свободна Европа.

Общинският съветник Никодим Стоянов също приветства всички присъстващи и разкри любопитни исторически факти относно честването на празника. На церемонията по повод 71-та годишнина от победата над фашизма присъстваха и заместник-кметовете Янчо Илиев, Кунчо Гайдов и Илия Джингов, председателят на Общински съвет Адам Адамов, общински съветници и редица представители на руската диаспора в града.

В края на церемонията бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча на загиналите във войните наши съграждани, както и пред Руския паметник в града.