2 000 цветя греят в „Слънцето” на Флората. Цветната инсталация е уникална за страната и е майсторена от 7 флористи в продължение на два дни, сподели пред BurgasInfo авторката на проекта Радослава Вълканова. Заради размерите си, „Слънцето” се намира в отделна зала – централният павилион в двора на експозиционния център. (СНИМКИ И ВИДЕО ОТ ФЛОРА 2016 ВИЖТЕ ТУК).

„Идеята ни бе да внесем пролетно настроение и да накараме хората да се усмихнат. Това е първата цветна инсталация в България, правена в такъв мащаб. В нея има 2 000 стръка цветя, натопени в капсули с вода, за да издържат по-дълго”, обясни Вълканова. Тя благодари на експозиционен център „Флора” за съдействието, което са оказали на Асоциацията на флористите в България.

Впечатляващата инсталация демонстрира най-модерните техники във флористиката, както и нов вид цветя, които още са слабо познати у нас. В нея е заложено на естествените материали. Основата е изработена от дървени брикети, които в бита се използват за отопление, и бамбук. Свързани в едно, те образуват конструкцията, която поема тежестта на цветята. За „Слънцето” са използвани стотици паста пенони. Това е нов вид гербер, чиито листа са във формата на дълги и тънки лентички, приличащи на спагети. Красотата им допълват карамфили, глориоза и дамско сърце, която е позната с името дицентра.

Арт инсталацията е сред основните послания на тазгодишното издание на „Флора”, което минава под мотото "Живей цветно в зелен град" и може да бъде видяна до 7 май.