Идеята на общинския съвет от НФСБ Георги Дражев за създаване на Съвет на мъдреците към Общинския съвет в Бургас предизвика спор неговите членове старейшини ли ще са или експерти, както и планове за бъдещи връзки с Иран. Общинските съветници обсъждаха разпалено предложението на Дражев. На гласуване бяха подложени две идеи – едната за Съвет на мъдреците, а другата – Съвет на експертите. Според Дражев във въпросната структура трябваше да бъдат включени бивши директори на предприятия, като в докладната записка той беше посочил конкретни имени. Оказа се обаче, че повечето от тях не знаят за инициативата му.

„Това е знак на уважение към онези хора, които са натрупали потенциал, доказано черз управлението на около 100 хил. меса, които съществуваха преди години в Бургас. Това са чувствителни хора. Това е уважение. Бях поканил г-н Цанко Иванов и се оказа, че в рамките на Търговско-промишлената палата е имало подобна структура и кметът Димитър Николов е бил в Управителния съвет. Повечето хора, които съм посочил са огорчени. Логиката на Съвета на мъдреците е да предизвиква респект.“, каза Дражев. В разгорещеното си изказване той подчерта, че трябва да се съсредоточим в осъществяването на стабилни връзки с Иран.

„Целта ни е да възстановим отношения, да дойдат ирански инвестиции. Иран след година няма да има стигане, ще бъде в Космоса“, добави Дражев.

Това стана повод общинският съветник от групата на ГЕРБ Георги Дракалиев да го контрира иронично. „Тръгнахме от умниците, минахме през Иран.“, каза той.

Общинският съветник от БСП Евгений Мосинов пък заяви: „Аз не съм посещавал Иран, което ме кара да се чувствам потиснат. С какво ще се занимава този съвет на старейшините?“.

В крайна сметка предложението на Дражев беше отхвърлено с 18 гласа „против“, 15 „въздържал се“ и 9 „за“.