32-то издание на Национална изложба за цветя с международно участие "Флора Бургас" ще отвори врати за многобройните си посетители само ден преди най-светлия християнски празник Възкресение Христово - на 29 април /петък/ от 11.30 часа в Морската градина.

Тази година жителите и гостите на града могат да се любуват и да се снимат с аранжираната продукция на над 60 фирми. Цветното изложение ще премине под мотото "Живей цветно в зелен град" и продължава до 7 май.

В залите на Експо центъра ще бъдат композирани завладяващи цветни арт инсталации, а във вътрешния двор и прилежащите алеи ще се разгърнат търговски щандове на всички участващи фирми и производители.

Цветното изложение ще бъде допълнено от изложения на паркова и градинска мебел, био и пчелни продукти от цялата страна, посадъчни материали и торове.

На 30 април от 14.00 часа ще бъде направена презентация на изложбата "Зеленият град". Експозицията се състои от 40 фотографии на реализирани ландшафтни проекти, декоративни разсадници и градски пейзажи от България и Холандия. Експозицията е селектирана от Асоциацията на производителите на декоративни растения /АПДРБ/, Съюза на ландшафтните архитекти /СЛА/ и холандската фондация iVerde. Проектът The green city възниква по време на Флориада - световен фестивал на цветята, който се организира веднъж на десет години в Холандия. Днес концепцията е възприета от много страни в Европа и света. Присъединяването на България към инициативата "Зеленият град" се осъществява с подкрепата на Посолството на Холандия в София.

В рамките на "Флора Бургас 2016" ще се проведат редица интересни съпътстващи събития.

На 30 април от 11.00 часа там ще стартира работилница за боядисване на великденски яйца, а на следващшия ден /1 май/ и на 4 май отново от 11.00 часа ще има великденска работилничка по флористика.

Едни от най-интересните и очаквани събития са демонстрациите по бонсай на 2 и на 7 май от 14.00 часа, както и демонстрациите по карвинг на 3 май от 11.00 часа.

На 5 май от 14.00 часа Асоциацията на производителите на декоративни растения ще представи "Стандартите в производството и търговията на декоративни растения в България".

Програма

Национална изложба на цветя с международно участие

"Флора Бургас" 2016

29 април, 11.30 часа

Официално откриване на 32-то издание на Национална изложба на цветя "Флора Бургас" 2016г.

30 април, 10.00 часа

Официално награждаване на победителите в конкурсната част на изложбата

30 април, 11.00 часа

Работилница за боядисване на великденски яйца

Със съдействието на Сдружение "Диаспора Украйна" и почетен консул на Украйна в България

30 април, 14.00 часа

Представяне на инициативата "Зеленият град България"

Презентатори: ланд. арх. Татяна Бояджиева ("Асоциация на производителите на декоративни растения в България") и ланд. арх Добромира Лулчева ("Съюза на ландшафтните архитекти")

01 май, 11.00 часа

Великденска работилница по флористика

Със съдействието на "Асоциация на флористите"

02 май, 14.00 часа

Демонстрация по бонсай

Организатор:"Бонсай Студио ТТ"

03 май, 11.00 часа

Демонстрация по карвинг

04 май, 11.00 часа

Великденска работилница по флористика

Със съдействието на "Асоциация на флористите"

05 май, 14.00 часа

Презентация "Стандарти в производството и търговията на декоративни растения в България"

"Асоциация на производителите на декоративни растения в България"

07 май, 14.00 часа

Демонстрация по бонсай

Организатор: "Бонсай Студио ТТ"