Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) започна проверки по язовирите и водоемите в цялата страна за законността на извършвания улов и спазването на забраните. През последната седмица са конфискувани 3250 метра незаконно поставени рибарски мрежи и съоръжения и е заловена близо половин тон незаконно уловена риба, пише Блиц.


Инспекторите от град Бургас са извършили проверки и по море през седмицата с патрулен катер ИАРА 1, като са намерени бракониерски мрежи за калкан с размер на окото 160 мм. и обща дължина 500 м. Мрежите са извадени от водата и задържани.

227 констативни протокола и 13 акта за административно нарушение са съставили инспекторите на ИАРА през предишната седмица.


4260 метра е дължината общо на иззетите мрежи и риболовни принадлежности, две лодки, един кърмак и един парашут и 6 макари.


Близо 100 кг е иззетата риба, от които 50 кг каракуда, 24 кг шаран, 22 кг платика и 4 кг бяла риба и 2 кг черна балканска мряна. Инспекторите са издали 91 удостоверения за стопански риболов и 412 билета за любителски риболов.