8,64 лева- точно толкова трябва да струва минимум килограм сирене, за да е сигурно, че е направено от мляко и при спазването на всички изисквания за производството му. Това посочва „24 часа”. В сметката са включени изкупната цена на нужните 7 литра първокачествено мляко, производствени разходи като труд, закваска, опаковка, енергия, транспортни разходи, търговски отстъпки, печалба за търговските вериги и ДДС.

Всички останали продукти, които са под тази цена, не могат да се нарекат сирене, тъй като не са произведени изцяло от мляко, твърдят мандраджии пред печатното издание.

Най-голямото нарушение се прави при зреенето. Оптималното се измерва чрез показателя “степен на зрялост”, който е съотношение на разтворими пептиди към общия протеин.

Според утвърдения държавен стандарт за добре узряло сирене се приема това, което е преминало 45-дневен период за кравето и 60-дневен за овчето при температура 10-12 градуса.

Според БДС степента на зрялост при кравето сирене трябва да е поне 14%, а при овчето - поне 16%. Такива сирена са с по-богат вкус за разлика от недостатъчно зрелите.

Друго отклонение от стандарта, което е при по-евтините продукти, е намаленото сухо вещество, което довежда до увеличен рандеман (показател какъв процент или каква част от всички използвани суровини са превърнати в желания чист продукт - б.р.). При това потребителят губи от хранителната стойност на продукта, защото се понижава концентрацията на ценни съставки в сиренето като млечните протеини. Понижаването на протеиновото съдържание води и до по-малки количества на калций.

Друг способ, който се използва за по-евтино сирене, е влагането на палмово масло. То обаче съдържа трансмазнини, които се усвояват по-трудно от организма, а могат да предизвикат и възпаления и сърдечносъдови заболявания. Те допринасят за увеличаване нивото на холестерола, което може да доведе до затлъстяване, атеросклероза, тромбоза на съдовете и редица други сърдечносъдови заболявания.

Друго нарушение от страна на недобросъвестни производители на сирене е наличието на антибиотици в крайния продукт. Особено важно е производителите да спазват препоръчания период, в който млякото от лекувано с антибиотици животно не трябва да се използва при производство на млечни продукти.