Ефектни бойни демонстрации, светлинни ефекти и звън на калено желязо ще дадат старт на шестото Световно първенство по ушу за младежи, което ще се проведе в Бургас.

Откриването ще е в 17 часа на 26-ти септември, точно когато слънцето залязва. Спeциално за бойния спектакъл ще бъде построена невиждана по мащабите си сцена, на която умения със сабя ще покажат най-добрите състезатели по ушу в света“, каза председателят на Българската федерация Стефан Колев.

В първенството ще участват близо 1000 състезатели от 50 страни, като националният отбор на България е съставен изцяло от млади надежди. Най-малкият ни участник е на 7 години.

Корените на ушу, чиито посланици по света са имена като Джет Ли и Джеки Чан , се крият в Китай. Макар световната федерация да е основана през 1990 година, това е едва шестото първенство за младежи. Въпреки това спортът има над половин милиард последователи по цял свят, а домакинството на Бургас е повече от добра реклама за града.

Пълни хотели, хиляди селфита от улиците на Бургас и възможност за влизане в календарa на големи спортни прояви. Това ще е бонусът за Бургас. Надпреварата се провежда с пълната подкрепа на Община Бургас, която осигурява спортната зала, както и площад "Тройката" за нощта на откриването.

"Спортът е широкоразпространен и обикновено победителите са от Китай и Азия, но в последните години много състезатели пътуват до родината на ушу, за да се подготвят. Поради тази причина има победители и от САЩ. Руската школа също е много силна", сподели пред BurgasInfo организационният директор на Световната федерация по ушу Байрън Якобс.

Първенството ще се състои между 26-ти септември и 2-ри октомври в спортна зала „Младост“, която ще бъде ремонтирана. Подробности около организацията разкриха Антъни Го - вицепрезидент на Световната федерация по УШУ и Байрън Якобс.. Днес те пристигнаха в България, за да направят проверка на първия етап от организацията на спортния форум. Гостите бяха придружавани от президента на Българска федерация по ушу - Стефан Колев.

Бургас е красив и сме сигурни, че за всички състезатели ще бъде голяма емоция да го посетят. Не забравяйте колко красив е вашият град", каза г-н Го относно впечатленията си от града.

Състезанието ще премине под патронажа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

Спортната надпревара ще протече на два килима за формите (Тао Лу) и на платформа (Лей Тай) за свободните двубои. Състезателите ще се представят във всички състезателни стилове - ръчни форми, къси оръжия, дълги оръжия, като за най-големите ще има и заучени двубои. Най-големите ще играят до четири форми (ръчна, две оръжия и дуйлян), средната възраст до три (ръчна и две оръжия), а най-малките до две (ръчна и едно оръжие, само от северните стилове).

Подготовката на Българския отбор тече с пълна сила, като специално за предсъстезателния период в България пристигна помощник треньор от Виетнам. Ли Трънк Хю е носител на редица международни отличия в южните стилове на ушу. Той ще поеме подготовката на нашите състезатели в дисциплините Тао Лу (форма). Целта е нашите участници да се представят достойно и зарадват българската публика. Фаворити в надпреварата са отборите на Китай, Русия, Турция, Индонезия, Корея, Казахстан и Сингапур.

Състезанието по свободни двубои (Сан Да) ще бъде разделено на категории от 48 кг до 60 за жени и до 80кг. за мъже. Спарингите ще протекат по правилника на Световната федерация, който е изключително зрелищен и предлага не само битка в гард, но и техники за събаряне и хвърляне на противника. Срещите се провеждат на платформа без обезопасителни въжета.

Ушу или както е известен спортът сред широката публика – Кунг Фу, е сборен термин за практики от китайските бойни изкуства. През вековната си традиция ушу се развива в много различни стилове, като всеки от тях има своя собствена техника, тактика, принципи и методи. Отвъд традиционните бойни изкуства ушу се развива като спорт в две направления: форма (Тао Лу) и свободни боеве (Сан Да). В УШУ се използват много традиционни за спорта оръжия като сабя, меч, тояга, копие и др. Освен с предимствата си на спорт, който развива цялото тяло и психика, ушу запазва в себе си богатата традиция на философия, мъдрост и себепознание.