Какво означават различните групи в резултата от цервикалната цитонамазка и кой е най-подходящият ден от менструалния цикъл, в който пациентките да посетят своя гинеколог за изследването. Това разкрива клиничният патолог на лаборатория „ЛИНА” д-р Ярослава Маринчева.

Д-р Маринчева, цитонамазката е най-разпространеното изследване за скрининг на рака на маточната шийка. В кои клетки от намазката откривате предраковите изменения и има ли стандарт, който гинеколозите трябва да следват при взимането й?

Факт е, че основната роля на цервикалната намазка е профилактика на рака на маточната шийка. Тя е лесен и достъпен метод за масов скриниг. Маточната шийка е долната част - канала и външния отвор на матката, граничеща с влагалището. Тя е покрита със слой, наречен епител, който е два вида - плосък и цилиндричен. Плоският епител е разположен по външната част и е видим при гинекологичен преглед, а цилиндричният е разположен във вътрешността на канала и обикновено не се вижда. Границата между двата вида се нарича зона на трансформация. Често, под влияние на външни фактори или хормонални причини, в граничната зона се среща преходният между двата - метапластичен епител. Зоната на трансформация е най- честата локализация на рака на маточната шийка. Именно затова е важно тази зона да бъде добре отразена на намазката и покривката й да бъде правилно и изчерпателно оценена. (ВИДЕО)

Резултатът често е неразбираем за пациентката и тя разчита да получи информация от своя гинеколог. Затова ще ни разкриете ли какво означават различните групи в двете класификации - по Папаниколау и Сент Гален?

Намазката се поставя в група според вида и качеството на клетките от описаните покривни тъкани. Клетките може първоначално да имат промени, които са съвсем нормални, последвани от по-сериозни изменения на границите на нормата и накрая се стигат до предракови и ракови трансформации.

Пътят на трансформация на нормалните клетки в ракови обикновено е дълъг и отнема месеци и дори години. Колкото по-рано засечем дори малките изменения, толкова по-адекватна, сигурна и с минимални щети ще е лекарската намеса.

Ние, в „ЛИНА”, използваме системата за класификация по Сен Гален. Тя е подобрен вариант на класическата оценка по Папаниколау. Резултатът на намазката се поставя в група РАР I-V, като втора е разделена на А, В, С, а трета на А и В. Обикновено оценката на намазката започва с определяне на нейната адекватност. Ако на Вашата проба липсват думите „адекватна” или „задоволителна” , това означава, че не се виждат необходимото количество, качество или вид клетки за най- достоверна оценка. Голяма част от клетките търпят нормални (наречени реактивни) изменения по време на менструалния цикъл, при възпаление, при полови контакти и в зависимост от менструалната протекция. Така че най- често ще видите думата „реактивни“ на резултата. Повечето намазки е нормално да съдържат възпалителни клетки, тъй като влагалището и шийката са изложени на различни фактори, които спомагат за постоянното им присъствие ( хормонални вариации, сексуални контакти, тампони, менопауза). Наличието в резултата на възпалителни клетки, освен ако не са обилно количество, обикновено не означава, че имате инфекция. Възпалителните клетки са повече след настъпване на овулация (втората половина на менструалния цикъл). Слузта обикновено е нормална съставка. Когато тя е в голямо количество ( това се случва около и след овулация или при инфекция), може да затрудни оценката на намазката. След овулация, поради влияние на хормоните, клетките на покривните тъкани се видоизменят и могат да изглеждат като проблемни и да получите фалшиво положителен резултат. Именно поради горните фактори,

намазката трябва да се прави преди овулация - около 7-10 ден от цикъла,

веднага след менструация. Дните от цикъла се броят като 1 ден е денят на започналата менструация. РАР I група намазка е идеалната намазка, взета в правилното време на цикъла, без никакви реакции на клетките, без излишна слуз и възпаление. Обикновено, при полово активни жени, използващи тампони, такава намазка е практически невъзможно да се види. Затова, голяма част от патолозите рядко използваме тази група. РАР II група е най-честата находка. Класификацията на Сент Гален разделя втора група на А, В и С. С увеличаване на буквата градираме реактивните промени в намазката.

Колко често една жена трябва да си прави цервикална цитонамазка?

Обикновено по буквичката можете да се ориентирате кога е препоръчително да направите следващата профилактика. След II А- следваща намазка след 1 до 2 години, след II В- след около година, след II С – след около 6 месеца, освен ако не е препоръчано друго. Ако спазвате този график, можете да сте спокойни, че се грижите отлично за профилактика на рака на маточната шийка. РАР III А група означава, че има дискретни промени по намазката, чийто произход не може да се определи. Обикновено се касае за възпаление, хормонални промени, менопауза, много по-рядко нещо притеснително. Но се налагат допълнително изследвания, по- стриктно проследяване и контролна намазка след направено лечение.

Коя група означава наличието на предракови изменения в клетките на шийката на матката?

РАР III В група е първата от поредицата, която би трябвало да ви притесни. Тук промените са по- напреднали и обикновено са почти дефинитивни за наличие на предракови или ранни ракови изменения. Такъв резултат трябва да ви насочи незабавно към колпоскопия, биопсия и консултация с онкогинеколог. Обикновено на този етап се извършват леки хирургични интервенции като конизация. РАР IV и V група са алармиращ резултат. Получите ли такава, задължително се обърнете към онкогинеколог за допълнителни изследвания- колпоскопия и биопсия и планиране на хирургична намеса. Тези групи са категорични за развитието на ракови клетки.

В „ЛИНА” сме въвели и метода течно-базирана цитонамазка (ТБЦ), за да минимизираме множество от недосатъците на традиционната намазка. Така вероятността да засечем по- фини и ранни промени на вашите проби се покачва многократно и можете да бъдете абсолютно спокойни по отношение профилактиката на рака на маточната шийка. Тъй като ние държим на персоналното отношение към нашите пациенти, при възникнали въпроси по отношение на резултатите, можете да се обърнете за консултация към нашите специалисти. За повече информация, заповядайте в лаборатория „ЛИНА” на адрес „ Цар Симеон” 82.