Базов миночистач „Шквал” от военноморска база - Бургас хвърли котва в пристанище Измир. Корабът се присъедини в състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО (SNMCMG2).

В пристанището личният състав участва в учения за оказване на първа медицинска помощ и организиране на охраната и отбраната на корабите при престоя им.

Oт 19 до 24 януари 2016 г. плавателните съдове от състава на Втората постоянна противоминна група на НАТО ще са на море, където ще проведат съвместни учения и тренировки по контрол на корабоплаването, сигнални и радио учения, тактическо маневриране, приемане и предаване на поща и леки товари на ход, оказване на помощ на кораб бедстващ на море. През периода е предвидено и провеждането на противоминни операции в района на залив Сарос.

В групата участват: от Република Турция кораб за управление и контрол TCG „C.G.HASANPASA” и минен ловец TCG „EDREMIT” и от Кралство Испания минен ловец ESPS „TAMBRE”. Очаква се на 24 януари 2016 г. корабите да застанат в пристанище Чанаккале.