Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги, които са изключително смели момчета и мъже. Те вършат огромна работа, когато има пожари, наводнения и бедствия. Всички бягат от горящата сграда, а пожарникарите влизат вътре. Знайни и незнайни герои, дошли по случайност в политиката, им дават оценка. Същото важи за полицаите и за военните. Политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, особено, ако не са ги работили и не знаят за какво става въпрос - пожарникари, полицаи, военни. Няма държава, която може да се справи с човешката глупост. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Превенцията къде е? Този, които хвърля фаса от колата, а след него часове магистралата стои затворена, не трябва ли да понесе отговорност, за да знаят другите, че така не се прави. Стане ли вече пожарът, бедствието и щетите са налице, каза още Борисов.

Той посочи и важни акценти, които да бъдат приоритет за партията.

Ние сме тези, които вършат работа, а не самохвалци, не сме самовлюбени. Освен булеварди, спортни зали и др., които сме направили, сега трябва да надградим – образование, дигитална сфера и т.н. Някой трябва да направи пътищата, трябва да дострои „Хемус“, да направи пътя Търново-Русе, да направи реална политика за демографията. Това трябва да стане факт, да се носи като модел, каза още той.

Той поиска 5% данъчна ставка за земеделците, когато реколтата е лоша.

"Сега всички говорим за земеделците и тежката година с жега, градушка. Трябва да бъдем гъвкави в данъчната политика. В такива години държавата може да бъде по-добър партньор на целия земеделски бранш и да е гъвкава с помощта. Не всяко нещо да се политизира. При лоша година данъците могат да са 5%, може да има и по-добри решения, но искам да изглеждаме бързи и яростни при вземането на важни решения", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Една от най-големите грешки, които си признавам винаги, е че научихме българите да карат без пари. Самите ние в Сърбия, Гърция, Румъния – плащаме магистрала, влизаме в България – не плащаме нищо. После питат защо не са сменени мантинелите. Това е скъпа услуга.", това допълни Борисов. Той предложи на АМ "Тракия" да има платена бърза трета лента, в която да няма ТИР-ове.

Той коментира и актуалната политическа обстановка.

"Ние поехме цялата отговорност. Целият риск на управлението. И поискахме подкрепа от ПП-ДБ. Искам много добре да се отбележи, месеци преди изборите обявихме, че коалиция с ДПС няма да правим. Ясен ли съм? Изпълнихме ли този ангажимент? Изпълнихме го. Ако има следващи избори, а то ще има, въпреки че направихме всичко необходимо, за да ги няма, ще помоля колегите от ПП да не проявяват ехидност със съставянето на кабинет. Когато ни няма Слави и мен, те връщат мандата. Всичко в живота се връща. Разпадането на ДПС ги направи втори. Надявам се, че колегите са си направили своите изводи. За нас тези избори трябва да бъдат последни. Не минавайте червената линия на езика. Искам от всички, които участват в политическия процес, рязко да коригират езика. Тези избори са последни за следващите години.", зави Борисов. Той заяви, че дори с "Възраждане" трябва да имат нормален тон - имат различни виждания, но сутрин си казват "Добро утро" в пленарната зала и се шегуват едни с други.

"В същото време слушам какви обиди се разнасят по другите редове. Чак ми става неудобно. Затова излизам", заяви още лидерът на ГЕРБ и изрази надежда, че ще се проведе приятна кампания.