Изпепеляващото време е причинило на Европа повече дни на "екстремен топлинен стрес", отколкото учените някога са виждали. Според службата на ЕС за наблюдение на Земята "Коперник" и Световната метеорологична организация (СМО) през миналата година температурите в Европа са достигнали най-високото или второто най-високо ниво, регистрирано някога.

Европейците страдат от безпрецедентните горещини през деня и са стресирани от неприятната топлина през нощта. За две десетилетия смъртността от горещините в Европа се е увеличила с 30%, се посочва в съвместния доклад на двете организации "Състоянието на климата".

"Цената на действията в областта на климата може да изглежда висока", заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло, "но цената на бездействието е много по-висока".

Докладът констатира, че температурите в цяла Европа са били над средните за 11 месеца през 2023 г., включително най-топлият септември от началото на записите.

Горещото и сухо време е подхранило големи пожари, които са опустошили села и са изхвърлили дим, който е задушил далечни градове. Пожарите, с които се бореха пожарникарите, бяха особено силни в засегнатите от суша южни страни като Португалия, Испания и Италия. Според доклада Гърция е пострадала от най-големия горски пожар, регистриран в ЕС, който е изпепелил 96 000 хектара земя.

Проливните дъждове доведоха и до смъртоносни наводнения. Според доклада през 2023 г. Европа е била с около 7% по-влажна от средната стойност за последните три десетилетия, а една трета от речната мрежа е преминала прага на "високи" наводнения. Една шеста от тях достигат "тежки" нива.

"През 2023 г. Европа стана свидетел на най-големия горски пожар, регистриран някога в една от най-влажните години, на тежки морски горещини и на широко разпространени опустошителни наводнения", заяви Карло Буонтемпо, директор на службата за климатични промени "Коперник".

"Температурите продължават да се увеличават, което прави нашите данни още по-важни за подготовката за въздействието на изменението на климата", каза още Карло Буентемпо, цитиран от БГНЕС.

Ролята на глобалното затопляне за все по-силните валежи не винаги е ясна. По-топлият въздух може да задържи повече влага, което дава възможност за по-екстремни бури, но сложните климатични промени означават, че водата не винаги е на разположение за валежи.