Пазарът на имоти в шестте най-големи града в страната с население над 120 хил. души - София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора, се развива доста по-добре отколкото в по-малките населени места.
Но в някои малки селища ръстът при сделките с имоти изпреварва дори регистрираното увеличени във София и Варна. Това показва, че има търсене на жилища не само в големите градове.
Общият брой на реализираните продажби на имоти в София, Варна, Пловдив, Бургас, Русе и Стара Загора през тримесечието е 17 297, което представлява увеличение с 9,2 на сто спрямо същия период на миналата година.
В Бургас регистрираните сделки в рамките на три месеца са 1668 броя, при 1528 година по-рано. Това представлява увеличение на покупките на имоти с 9,2 на сто.
В Пловдив също има ръст на сделките, макар и да е по-малък. През тримесечието в службата по вписванията в града са регистрирани 3365 сделки, при 3240 през същия период на предходната година.
Това представлява ръст с 3,9%. В Русе и Стара Загора е отчетен спад на сделките съответно с 4,8% и 3,4% на годишна база. Но въпреки това общо за шестте най-големи града в страната има ръст на продажбите.
Общо за цялата страна през тримесечието са реализирани 43 799 сделки с имоти, показват данни на Агенцията по вписванията. За същия период на предходната година броят на сделките е почти същият – 44 461.
Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията през тримесечието в 20 града са с над 10% повече спрямо същия период на миналата година. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.
На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Крумовград. Регистрираните там сделки с жилища са едва 31, но това е увеличение с 40,9% на годишна база.
В района на Крумовград имоти купуват най-често българи, които са изкарали пари от работа в чужбина и искат да ги инвестират в родния си край. Именно това е причината за увеличение на сделките.
На следващите три места в класацията са няколко града с много близък резултат – Димитровград (364 реализирани сделки и 35,3% ръст), Трявна (+31,7%) и Дулово (+31,4%). Причината за това увеличение е нарастващият интерес на хората съм селските къщи.
Все повече хора искат да имат дом с повече пространство, където да са по-близо до природата. Сред другите райони с голям ръст на сделките с имоти са Елин Пелин (25,1% ръст и 279 продажби), Тутракан (24,5% увеличение и 188 сделки), Етрополе (+22,2%) и Омуртаг (21,1% ръст и 138 продажби). Ръст на сделките има и в Поморие (17% увеличение и 406 продажби), Севлиево (14,7% ръст), Костинброд (+14,1%), Кърджали (+13,9%), Велинград (11% ръст и 202 сделки). Оказва се, че увеличение на сделките има, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.
В София, Варна, Пловдив и Бургас има ръст на сделките с имоти през първото тримесечие на 2024 г. спрямо същия период на миналата година.