Предлагам кметовете да създадем сдружение с нестопанска цел - Фонд за развитие на Летище Бургас. Парите да отиват за закупуване на авиолинии. Ние ще водим преговорите с авиопревозвачите и ние ще поставим условията на „Фрапорт“ как да работи. Това предложи днес кметът на Поморие Иван Алексиев като решение на проблема с липсата на целогодишни полети от и за Летище Бургас

„Да се влезе в преговори с авиопревозвача да се платят линии. За да се осигурят тези пари, предлагам да се създаде този специален фонд от кметовете, като приходите в него ще бъдат на глава от населението. Ние, от черноморските общини, да плащаме по 2 лева, от вътрешността - по 0,50 лева. Да се генерира този Фонд, да се управлява от кметовете, преговорите да се водят от тях с авиокомпаниите. Да се ангажират държавата и концесионера, да участват с по 200 хил. лева, за да осигурят третия полет. Ние, общините осигуряваме два, третият – концесионерът с държавата, четвъртият го имаме на Летище Бургас. Влизайки в разговор с турските авиолинии да подсигурим пета линия. По този начин да стартираме октомври месец с пет редовни линии. Вече бизнесът ще каже кои ще бъдат дестинациите. Тези пет редовни линии от седем дни в седмицата, от октомври до март. От март нататък самите авикомпании (ако не беше затворено Летище Бургас) вече щяха да почнат да кацат. Сега е моментът да регистрираме това сдружение, за да може през активния сезон, когато авиокомпаниите са тук, да водим тези разговори и да подпишем договори за нови линии през октомври.“, каза Алексиев.

Той подчерта, че няма да се изваждат средства от приходите на общините. „Туристическият данък е точно за това – да се инвестира в инфраструктура, реклама за развитие на региона. Ние не ощетяваме нашите бюджети, не ощетяваме местните хора. Вместо да насочваме една част от туристическия данък за реклама на региона, ще го отклоним за закупуваме на линии.

Ако успеем и убедя всички мои колеги-кметове, че това е правилното решение, можем да регистрираме до месец сдружението и да започнем разговори с авиокомпании.

Проблемът с Летище Бургас от регионален, стана национален, а вече и международен проблем и мисля, че сега е моментът да сложим решението на масата – в навечерието на активния туристически сезон.“, добави кметът Алексиев.

Той посочи, че Бургаска област е пряко заета с туризъм. Ямбол, Сливен и Стара Загора също са заинтересовани от работата на Летище Бургас. „На територията на област Бургас живеят 459 180 жители по постоянен адрес. На територията на Сливен, Ямбол и Стара Загора общо 392 637 жители. С туризъм пряко се заети 6 морски общини с общо население 319 115 души. Жителите на останалите общини от вътрешността косвено са заети с туризма – храна, зеленчукопроизводство, работна ръка. От Обзор до Резово има регистрирани 800 хил. легла, това са толкова туристи, които се обслужват от 400 хил. души персонал.“, подчерта Алексиев.