Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев каза, че проверките в "Била" и ОМВ не са насочени срещу австрийския бизнес. Проверките в тези две вериги са по линия на обезпечителни мерки за бюджета. Според думите му текат проверки в още над 500 фирми.

"Натиск не се оказва, текат проверки сигурно в 500-600-700 фирми в страната в момента. Снимали сте две австрийски и сте решили да четете повече, отколкото има. Знаете, че специално във всички хранителни вериги с влизането на обезпечителните мерки, които са за събираемост от 1 януари, на българския пазар, не само на международното движение на стоки, има засилено присъствие в абсолютно всички хранителни магазини, както и други обекти, където има стоки с висок фискален риск, както и при производителите на такива стоки", уточни той.

Вицепремиерът заяви, че специфични проверки на стоки се правят по отношение превозите от и към Австрия по външните граници по искане на Виена и там самите проверки отнемат повече време, което е предизвикало известно напрежение.

"Това, което ние правим, където наистина има поведение диференцирано спрямо Австрия, това са проверките на Агенция "Митници", където всички товари от и до Австрия минават пълния набор от проверки, освен през БАБХ, минават през проверка на рентген и ако се установи проблем там, минават и през ръчна проверка на товарите. Това е по искане на австрийската страна за засилени проверки на товари от и до Австрия. Създаде известно напрежение на границата, тъй като знаете, че количеството рентгени са ограничени, имаме предвидено в бюджета тази година да увеличим значително количеството рентгени, но само по външните граници на ЕС, тоест на "Капитан Андреево" в момента от 10 ленти за ТИР-ове имаме рентгени само на 2 от лентите. Трябва да подсигурим всички останали".

Василев коментира и дали ще бъде вицепремиер след ротацията. Той заяви, че Денков и Габриел ще решат, а за ротацията, че лидерите трябва да имат думата при евентуални промени в състава.

"Вижте, съзадаването на един кабинет означава, че той трябва да получи парламентарна подкрепа. За да получи парламентарна подкрепа, това означава депутатите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да подкрепят въпросния кабинет. Това минава през дискусии между премиера, който ще води този кабинет, който, разбира се, трябва да може да подбере екип, минава през дискусии и с партиите, от които се иска парламентарна подкрепа, както стана и предишния път.

Източник БНТ