За Държавна опера – Бургас е чест и удоволствие да покани бургаската публика на едно мащабно събитие, което ще представи на наша сцена изявени балетни солисти и танцови формации. Балетната гала, която ще зареди почитателите на изкуството, подчинено на музата Терпсихора, с финес и настроение и ще очарова с вълшебното въздействие на танца, изпълнен с динамика и изящество, залата на Бургаската опера на 23 май, вторник, от 19 часа.

Танцовата гала включва въздействаща на сетивата селекция от класически, модерни танци и спиращи дъха акробатични съчетания. Публиката ще има възможност да съпреживее магията на танцовото изкуство, в която ще вземат участие солисти и артисти от ансамбъла на балета към Бургаската опера, както и прекрасните млади изпълнители от Танцова формация „Дюн“, с ръководител Петя Стойкова, които ще представят своята нестандартна и въздействаща програма, включваща композиции, създадени чрез иновативен подход и методи, в които са вплетени философски послания. Взрив от динамика на сцената със съчетанията си, в които се редуват свръсложни елементи, ще сътворят младите акробати от Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011“, с ръководител Диана Колева. В разнообразната програма на Танцовата гала всички участници в богатата програма са неотменен елемент от цялостната естетична картина на вечерта, посветена на танцовото изкуство.

В балетната програма са включени фрагменти от балетите: "Баядерка", "Лебедово езеро", "Корсар", "Спящата красавица", "Дон Кихот", "Есмералда" и др.

Богатата програма на Балетната гала на 23 май включва: фрагмент от балета „Пахита“ по музика на Лудвиг Минкус, хореография – Мариус Петипа, постановка – Галина Калчева, солисти – Даниела Туртуманова – Стоянова, Емил Йорданов, участват още: Калина Неделчева, Никол Маренова, Ива Кавръкова, Ивана Фиалковска, Яна Бердута, Рая Чакърова, Бианка-Хелън Джованели, Елена Георгиева, Гергана Георгиева, Патрисия Соарес, Виолета Горанова, Анелия Иванова; „Пахита“ – pad de trois, с участието на: Илина Константинова, Нанако Сато, Кирил Филипов; Емона Георгиева ще представи „Птица“ – по музика на Фредерик Шопен, хореография – Галина Сребрева, „Малки лебеди“ от балета „Лебедово езеро“ от П. И. Чайковски, хореография – Лев Иванов, в изпълнение на: Калина Неделчева, Ива Кавръкова, Рафаела-Мария Кил, Патрисия Соарес; Гергана Георгиева ще представи „Нестинарка“ – по музика на Булгара, хореография – Галина Маджарова.

Натали Иванова, Лая Рамон, Стефан Типиков, Кирил Филипов ще изпълнят „Унгарски танц“ от балета „Лебедово езеро“, музика – П. И. Чайковски, хореография – Мариус Петипа, постановка – проф. Хикмет Мехмедов. Даниела Туртуманова-Стоянова, и Теодор Цаков ще се представят с Adagio от балета „Раймонда“ по музика на Александър Глазунов, хореография – Мариус Петипа. Нанако Сато, Ива Кавръкова, Калина Неделчева ще изпълнят „Одалиски“ из балета „Корсар“ по музика на Адолф Адам, хореография - Ж. Перо, Ж. Мацелиер, М. Петипа.

Adagio от балета „Спящата красавица“ по музика на П. И. Чайковски, хореография – Мариус Петипа публиката ще види в изпълнение на Яна Бердута и Кирил Филипов. Вариация на Одилия от балета „Лебедово езеро“, по музика на П. И. Чайковски, хореография – Мариус Петипа, ще изпълни Емона Георгиева. Pa de deux от балета „Корсар“ по музика на Адолф Адам, хореография – Мариус Петипа ще представят Илина Константинова и Теодор Цаков. Яна Бердута, Емил Йорданов, Илина Константинова, Рафаела-Мария Кил, Нанако Сато, Калина Неделчева, Кирил Филипов, Стоян Фъртунов, Теодор Цаков, Ива Кавръкова, Стефан Типиков ще июпълнят фрагмент от балета „Баядерка“ по музика на Лудвиг Минкус, хореография – Мариус Петипа. Като характерен акцент в програмата ще се включат с динамични и спиращи дъха изпълнения и младите таланти от Танцова формация „Дюн“ и Клуб по спортна акробатика „Нефтохимик 2011

Балетната гала е по идея на Галина Калчева, дългогодишна примабалерина на Държавна опера – Бургас и репетитор на балетния състав. На 7 и 29 април с голям успех преминаха двете премиери на балета „Зле опазеното момиче“, по нейна режисура. Спектакъл на комичния балет по музика на Луи Херолд ще има и в рамките на XVI издание на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2023 - на 13 юни от 20.30 часа на сцената на Летен театър – Бургас.

За идейния създател на Танцовата гала – Галина Калчева:

Галина Калчева е примабалерина на Държавна опера – Бургас. Ученичка на примабалерината Евгения Кръстева. В репертоара й са ролите на: Жулиета, Жизел, Пахита, Саломе, Пепеляшка, Демна, Констанц, Маша и други. Гастролира във Франция, Австрия, Испания, Дания, Италия, Турция, Македония и др. Преподавала е класически балет в НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ – Бургас, преподавател в Детска балетна школа „Капка“. Носител на „Кристална лира“ на Съюза на музикалните и танцови дейци, дипломант на Министерството на културата за принос в развитието на българската култура, носител на награда за изключителен принос към развитието на балетното изкуство на Годишните награди за мода и шоубизнес в Бургас. Носител на награда на Община Бургас по случай Деня на българската просвета и култура.

Билети за Балетната гала можете да намерите на касата на Операта, на каса „Часовника“ /пред хотел „България“, работи и в събота/, на касата на Летния театър – преди събитието, както и в мрежите на Grabo.- https://grabo.bg/burgas/baletna-gala-04b7d и Eventim - https://www.eventim.bg/.../drzhavna.../performance.html.