Украинските тайни служби са се опитали да убият руския президент Владимир Путин с дрон камикадзе в неделя, съобщава германският "Билд". Те пишат, че въпреки че опитът е неуспешен, руските власти го пазят в тайна.

Дронът UJ-22 излетял от Украйна в неделя следобед и, както съобщават „Билд“ , това е най-модерният украински дрон със среден обсег до 800 километра. Твърди се, че целта е била новопостроеният индустриален парк край Москва, който се намира на 500 километра от Украйна.

Украинският активист Юрий Романенко, за когото се твърди, че има тесни връзки с разузнавателните служби на Киев, каза че "миналата седмица разузнавателните служби са получили информация за пътуването на Путин до индустриалния парк Руднево. Съответно дронът прелетял цялата ПВО на Руската федерация и се разбил недалеч от индустриалния парк".
Няколко руски медии съобщиха за катастрофа на UJ-22 близо до село Вороского, източно от Москва. Мястото на инцидента е на около 20 километра източно от индустриален парк Руднево. От кадрите се вижда, че на дрона е имало 30 експлозивни блока C4 с общо тегло 17 килограма.

Експлозивните заряди M112 се използват от американската армия и канадските въоръжени сили.

Не е ясно обаче дали руският държавен глава е искал да посети индустриалния парк в неделя или чак в понеделник. От съображения за сигурност посещенията на Путин понякога се провеждат ден преди да бъдат обявени.