На 2 февруари бургазлии препълниха зала "Тончо Русев" в НХК, за да гледат „Българската литература NAKRATKO”. Постановката по текст на Иво Сиромахов, разсмя публиката от сърце с истории от кухнята на родното образование. В ролята на учители, се превъплътиха Ненчо Илчев, Антоан Петров и Мария Игнатова, за която това бе първа изява на театралната сцена в Бургас.

Сюжетът проследи тегобите на тримата изтерзани преподаватели, които се опитваха постоянно да отговорят на изискванията на висшата сила (да се свети името ѝ) - Министерството на образованието. Според заповед, спусната от височайшата институция, за да достигне литературата по-успешно до учениците, преподавателите трябва да влязат в ролята на актьори и да разиграват като в театър в класната стая творбите и биографиите на авторите.

Изпълнена със смешки - страшки от училищната действителност и битието в България, които всеки нашенец знае, че са си съвсем автентични, постановката искрено разсмя публиката. Учителите играеха самоотвержено творба след творба по много наш, балкански начин, опитвайки се постоянно да угодят на новите и нови изисквания на Министерството.

Мария Игнатова показа впечатляваща своя интерпретация на прочутия танц на умиращия лебед, докато показваше сцена от "На браздата". Вазов и Славейков чистиха сметки с рап битка. Лора и Мина докараха до отчаяние Яворов, по изискване от институцията за нещо по-пикантно и близко до учениците. Гео Милев ту излизаше на сцената, ту я напускаше, по заповед на властта, която и до края не можа да реши има ли той място в учебниците или не.

Интересният ракурс към българската литература донесе не само забава. Смехът бе от този, леко тъжния, когато човек осъзнава абсурда на ситуациите, както и че те са си съвсем реални и ако утре намерят място в класните стаи - никой няма да е кой знае колко учуден. Край на постановката сложи един знаков герой, най-големият в българската литература, непреодолимата константа, която винаги ще властва по тези географски ширини. С него, ни учители, ни Министерство могат да се справят. Досетихте ли се кой е?

Дългите аплодисментите в края, благодариха на великолепната тройка: Ненчо Илчев, Антоан Петров и Мария Игнатова, за прекрасните им превъплъщения и емоцията.

Постановката бе организирана от Арт ателие на Маруся Русева. Днес, 3 февруари, с премиера на филма „Майка“ на Зорница София от 18,30 в НХК, културната организация, празнува 12 г. дейност, отдадени на една кауза: обживяване на сцените в Бургас с театър, концерти, кино, изкуство. В този смисъл, Маруся Русева е абсолютен будител, който Бургас днес празнува. Честит празник, Маруся!