Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има два варианта за номинация за премиер на ГЕРБ-СДС - той или неутрален кандидат, който да е приемлив за другите партии, ако те се съгласят да подпишат управленско споразумение. Вариант ГЕРБ-СДС да върне неизпълнен мандат, няма, изтъкна Борисов.

"Можещ, знаещ, измъкващ от кризата това съм аз - или друг премиер, който да може да подпише този документ с тях и да изкараме зимата. Всичко друго е див популизъм. Ако искаме мощно да излезем от кризата, вариантът съм аз, колкото и нескромно да звучи", изтъкна той.

Кой от двата варианта ще избере партията ще стане ясно след заседанието на Изпълнителната комисия на ГЕРБ днес следобед.

Според Борисов, ако политическата криза в България продължи, ще има непроправими последици.

В името на постигането на консенсус и общо управление, от ГЕРБ са съгласни и на многопартийно правителство с мандат на "Продължаваме промяната" или на друга партия.

Ако се сформира стабилно правителство до месец, България може да продължи към Шенген в пакет с Румъния и Хърватия, смята Борисов.

ГЕРБ няма да подкрепи декларация за налагане на контрамерки срещу Нидерландия след като стана ясно, че Хага ще ни блокира за Шенген. Според Борисов Марк Рюте е прав за България и "в момента границата е разграден двор".

"ГЕРБ има два варианта - премиер си имаме, мисля че все още в ГЕРБ по-добър от мен няма. Само че такова правителство на малцинството надали е най-доброто за стабилност в момента. По-скоро още не е узрял политическия елит...и Меси е на 31 г., но като влезе, вкара първия гол. България си има Меси в това отношение, и това съм аз. Вторият вариант пред нас е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине и да има разговор и да обясни на тези колеги, че катастрофата в която вече сме се ударили, но дали ще продължим да се търкаляме, ще донесе непоправими последици. Колегите ще си заминат в еврозоната, в Шенген, нас ще ни откъснат като котва и ще ни оставят като буфер срещу бежанците. Това преди години беше първата идея, срещу която така съм тропал по масата, че не можете да си представите ", изтъкна Борисов.

Кой от вариантите ще приложат зависи от това дали намерят съгласие с другите партии по приоритетни политики, включително и с "Продължаваме промяната", стана ясно от думите му.

"Това са вариантите - ако не се инатят, да се подпише един документ с 10, 15, 20 точки - имаме 10, 15, 20 дни, тук президентът Румен Радев проявява разбиране. Какво пречи да се направи това? И на базата на това без значение с на кого мандата е, с удоволствие оставаме в техния мандат или третия, няма значение. Без инат може да се направи правителство - с кратък мандат, разписани функции, те да са министри. Защото тогава НС ще контролира, защото ако министърът си позволи да направи нещо извън този документ, морален, защото той друга стойност няма да има, парламентът ще го свали този министър. Това сме го правили и с "Реформаторския блок", и с "Патриотичния фронт", и с АБВ", заяви Борисов.

Утре парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще получи от президента Румен Радев мандат за съставяне на правителство. ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати от 240-членния парламент.

Борисов изтъкна, че на България е необходимо съставянето на правителство по най-бързия начин като това ще допринесе и за присъединяването ни към Шенген.

"Две години безвремие, експерименти, тотален удар върху професионализма в МВР, само политически назначения и чистки, довеждат до този резултат. И аз, понеже разбрах от колеги, че някои партии щели да внасят декларация в Народното събрание да прилагаме контрамерки срещу Нидерландия, ГЕРБ няма да подкрепи това. Защото трябва по най-бързия начин, за да не завличаме и Румъния, да направим правителство, за 20-30 дни - и да гарантираме сигурността на границата и да вървим в пакет с трите държави", каза той.

Източник и кадър БНТ