Водачът на линейката, натъпкана с 14 мигранти и спряна между две села в община Средец, Бургаска област, е бил облечен с престилка на фердшер. Специализираният автомобил е бил купен преди месец от фирма, регистрирана през ноември. Това обяви директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов. Той и прокурор Мария Маркова дадоха подробности за случая на брифинг днес.

„В Районна прокуратура-Бургас се наблюдава досъдебно производство за трафик на мигранти. Деянието е извършено при наличието на квалифициращите признаци – използване на моторно превозно средство, като в конкретния случай това е специализиран автомобил – линейка. Това представлява линейка във вида, в който се намират във всяко едно лечебно заведение, с всички отличителни белези. Касае се трафикирането на 14 броя лица от тунизийски, сирийски и либийски произход. Законодателят е предвидил наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от 5 хил. до 20 хил. лева. Водачът е с предявено обвинение, взета е мярка за неотклонение „задържане под стража“ до 72 часа, като наблюдаващият прокурор ще внесе искане за постоянна мярка за неотклонение.“, каза прокурор Маркова.

Пътят на линейката е било София до КПП Малко Търново и обратно, преминавайки през КПП-тата, намиращи се на територията на Бургаска област.

„Екип на бургаската жандармерия е спрял линейката, в който освен водача, са установени чужденците. Автомобилът е закупен малко преди месец от фирма, която е регистрирана в Търговския регистър в края на месец ноември тази година. Фирмата няма предмет на дейност и не се занимава с медицинска дейност. Автомобилът е закупен от автокъща от София и явно целта е да се използва точно за този вид престъпна дейност. По наши данни това е бил първия курс на линейката. От средата на месец септември сме изградили организация, представляваща съществуването на няколко на брой КПП-та. Отделно от това заедно със служители на жандармерията и Гранична полиция имаме и т.нар. обходни патрули. Именно един от тези обходни патрули е установил въпросния автомобил преди още да премине през КПП. Спрян е на база анализ на риска. Задържането е между две села в община Средец. Водачът на автомобила беше облечен в престилка на фелдшер. Той е български гражданин, от София, не е криминално проявен“, каза старши комисар Калоянов.