От Университет „Проф. д-р Асен Златаров” излязоха с позиция за пожара в блок номер 3 на общежитията. Припомняме, че огънят лумна в стая на момиче на 11-тия етаж от пусната печка за отопление, докато студентката е извън нея. Заради огъня бе евауиран целият блок, нямаше пострадали и загинали. Студенти обаче споделиха, че заради ремонт нямат отопление и разбират момичето, което е искало да се стопли. А сградата дори няма аварийно стълбище. От университета излязоха с позиция, която публикуваме. Ето какво се казва в нея:

- В деня на инцидента (26 ноември) в блок номер 3 е работило парното отопление. Сградата е санирана и със сменена дограма.

- Въпреки това в стаята, откъдето е тръгнал пожара, се е отоплявала допълнително с електрическа печка тип „духалка“. Такива уреди са забранени за употреба в общежитието.

- Студентите заплащат месечен наем и не доплащат допълнително за консумация на електроенергия, топла и студена вода.

- В опожарената стая, на етаж 11, е настанена студентка от филиала на Националната художествена академия.

- Пожарът е засегнал и съседни помещения, както и общи части. Огледите и оценките на щетите продължават. Въпреки това парното отопление работи и днес.

- Призоваваме студентите за по-отговорно отношение и спазване на правилата в общежитието.

- Благодарим за бързата и професионална реакция на бургаските пожарникари, които погасиха пламъците и не допуснаха да има пострадали хора.