Към настоящия момент са събрани доказателства, затова че шофьорът на джипа „Нисан“, който бе спрян с мигранти след гонка с полицията в Бургас снощи, е реализирал съставите на три престъпления. Това обяви на брифинг днес прокурор Зорница Щърбева.

„Повдигнати са му обвинения за това, че на 22 ноември в Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага противозаконно е подпомогнал 7 чужденци, граждани на Мароко, без документи за самоличност, да преминават през територията на България в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез моторно превозно средство. Наказанието, което се предвижда за това престъпление е лишаване от свобода за срок от 1 до 6 години, както и глоба от 5 хил. до 20 хил. лева. Събрани са доказателства и за това, че мъжът на 22 ноември е управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотични вещества – опиати, като това обстоятелство е установено по надлежния ред, с техническо средство. Наказанието, което се предвижда за това, е лишаване от свобода за срок от 1 до 3 години, глоба от 500 до 1500 лева, както и лишаване от право да управлява МПС. Повдигнато е обвинение и за това, че на същата дата мъжът противозаконно е пречел на полицейските служители да извършат своите задължения, като въпреки подадените светлинни и звукови сигнали, той не се е съобразил с тях, не е спрял управлявания от него автомобил, а напротив – ускорил е и се е опитал да осуети извършването на проверката. Управлявал моторното превозно средство по начин, който е застрашавал живота и здравето на останалите участници в движението, като се е движил в лентата за насрещно движение и е преминавал на червен светофар. Наказанието, което се предвижда за това е до 3 години и глоба от 500 до 2 хиляди лева.“, каза прокурор Щърбева. Ако бъде признат за виновен и за трите престъпления съдът ще наложи най-тежкото наказание.

Той все още не е разпитан в качеството му на обвиняем.

В хода на досъдебното производство предстои да бъде установено дали тези документи, които той е представил – документ за самоличност и за управление на МПС, са истински.