Митнически служители от ТД Митница Бургас откриха недекларирани 1 015 270 евро в товарен автомобил на Митнически пункт Лесово.

Камионът с прикачено хладилно полуремарке пристигнал на МП Лесово на 17 ноември 2022 г. на трасе за изходящи товарни автомобили към Турция. Превозното средство пътувало без товар по маршрут от Нидерландия към Турция. Шофьорът - турски гражданин, обявил в зоната за митнически контрол, че няма нищо за деклариране, съобщават от Митницата. По метода „анализ на риска“ служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ селектирали превозното средство за щателна проверка. В хода на контролните действия митническите инспектори открили във фабрични кухини около агрегата на хладилното полуремарке пачки с евро банкноти от различен номинал, увити с фолио и облепени с тиксо. Установено е, че общата сума укрита валута е в размер на 1 015 270 евро с левова равностойност 1 985 695 лева.

Недекларираната валута за близо 2 милиона лева е задържана. По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор от ТД Митница Бургас, което се провежда под надзора на Районна прокуратура – Ямбол.

Действията по разследването продължават. Районна прокуратура – Ямбол привлече към наказателна отговорност турския гражданин Д.А. Престъпното деяние е квалифицирано по чл.251, ал.1 от НК.