Ще отговорим с необходимата сила на тази агресия, ще бъдем безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота на служителите на границата. Турските колеги работят по случая, уверили са, че ще направят всичко възможно тези хора да бъдат заловени и изправени пред закона. Това заяви на брифинг пред медии вътрешният министър Иван Демерджиев след като граничен полицай беше прострелян и почина край Елхово тази нощ. Загиналият е на 30 години от Елхово.

Какво се е случило?

„Снощи около 20:35 минути около село Голям Дервент граничен наряд в състав сержант Петър Бъчваров и служител на Министерството на отбраната се натъкват на срез на оградата. Слизайки от служебното МПС, нашият служител насоча фенера, последва изстрел, като с първия изстрел колегата е убит. Колегата от Министерството на отбраната успява да се прикрие зад автомобила, по него започва стрелба, той отвръща. По негови думи от съседната територия са произведени 10-15 изстрела, за щастие той остава невредим. Групата, произвела изстрелите, се оттегля в дълбочина във вътрешността на Турция”, каза главният секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

Той заяви, че ще вземат всички необходими мерки по отношение на сигурността на служителите си.

„Нека се пристъпи ензабавно към законодателни промени, не може от хиляди произнесени присъди, само стотина да са ефективни. Всичко това води до чувство на безнаказаност у тези хора, които извършват този тип дейнсот, незабавно затягане и повишаване наказанията. Това е един от начините да спасим колегите, които залагат всяка нощ и ден живота си на границата”, каза главният секретар на МВР.