Във Военноморска база Бургас в тържествена обстановка днес бяха отбелязани 17 години от приемането на фрегата „Дръзки” в състава на Военноморските сили на Република България.

На 21 октомври 2005 г. във военноморска база Зеебрюге, Кралство Белгия на борда на фрегата „Ванделар”, тържествено бе вдигнат военноморският флаг на Република България и присвоено името „Дръзки”.

Началникът на щаба на флотилия бойни и спомагателни кораби капитан I ранг Павлин Петков поздрави командира на кораба и екипажа и им благодари за ежедневните усилия и високия професионализъм, проявен при изпълнение на всички поставени през годината задачи. Той пожела на всички здраве, семейна топлота, щастие и нови професионални успехи при изпълнение на отговорностите и ангажиментите за гарантиране на морският суверенитет на Република България.

В поздрава си към екипажа на кораба командирът на дивизиона патрулни кораби капитан I ранг Радко Пенев подчерта, че празникът е чудесен повод за благодарност към мъжеството и храбростта на българския военен моряк, за изключителните му професионални качества, които неведнъж е доказвал в моменти на трудности и изпитания, и които продължава да доказва в напрегнатата ежедневна дейност на нашето съвремие.

Командирът на фрегата „Дръзки” капитан ІІ ранг Стоян Христов изказа своята благодарност и изрази своята увереност в способностите на екипажа, техния професионализъм, несломим дух и решителност да работят все така всеотдайно за издигане престижа и авторитета на дивизиона патрулни кораби и на Флотилия бойни и спомагателни кораби.

По повод празника грамоти от името на командира на флотилията и командира на дивизиона вяха връчени на отличилите се със своите качества и професионализъм военнослужещи. Капитан II Стоян Христов връчи почетни плакети на моряците от първия екипаж на кораба, които са го приели от ВМС на Кралство Белгия и са го пребазирали от военноморска база Зеебрюге до вмб Бургас и все още служат на фрегата „Дръзки“.