Провеждащият се в Държавна опера Бургас Първи национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ е на много високо ниво. Това отбелязаха представителите на журито маестро Калуди Калудов, проф. Нико Исаков – декан в Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, директорът на бургаската опера доц. Александър Текелиев и проф. Григор Паликаров.

Те се срещнаха днес с кмета Димитър Николов и споделиха прекрасните си впечатления от високия брой на участниците – над 50 души, както и от техните много добри качества на изпълнители. В срещата участва и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт Диана Саватева.

От журито на конкурса отбелязаха, че Бургас има силни традиции в оперното изкуство и че градът ражда много млади таланти в тази сфера.

„За Община Бургас е приоритет да подпомага реализирането на проекти в сферата на културата, а в оперното изкуство ние виждаме много добро поле за това. Ние имаме амбицията да надграждаме постигнатото в образованието и в това отношение сътрудничеството с Националната музикална академия ни е много полезно.“, каза Димитър Николов.

Проектът за Първия национален конкурс с международно участие „Стоян Попов“ се реализира със съдействието на Община Бургас и с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура" по "Програма за възстановяване и развитие на държавни, регионални и общински културни институти".

Билети за галаконцерта на лауреатите от конкурса на 21 октомври /19 часа, зала на Държавна опера – Бургас/ ще намерите на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo и Eventim.