Медици от цялата страна излизат на национален протест утре пред Министерството на здравеопазването. Денят съвпада с професионалния им празник, а исканията са за по-високи заплати в сектора.
Според Красимир Митов - председател на Националния синдикат "Защита", който е и сред организаторите на протеста, социалният диалог с предишната и тази власт липсва.

"За близо 2 месеца, след като служебният кабинет дойде на власт, сме изпратили поне 10 писма. Едва вчера получихме покана, когато вече беше организиран протестът. Тази история не е от днес - протестите са още от миналата година през август, след които бившият кабинет сипеше обещания и накрая премиерът Петков съобщи, че вдига началната стартова заплата на лекари, санитари, сестри. За съжаление, една част от това не е изпълнено и до ден днешен.", обясни той в ефира на "България сутрин".

По думите му бившите управляващи твърдят, че "парите ще ги има, потвърди го и служебният министър". Когато обаче идва времето за увеличението им, едната от страните вече казва, че парите ги няма.

"След тези 22 млн. лева служебният министър отново излезе и каза "Министерството отпуска близо 10 млн. лева за изравняване". За голямо съжаление обаче и тези 10 млн. лева липсват", подчерта той.

Според Митов управляващите са забравили, че в системата на Спешна помощ има не само лекари, сестри и санитари, но и шофьори, фелдшери, парамедици и администрация.

В ефира на Bulgaria ON AIR председателят на Синдиката поясни, че целта на предстоящия протест е новите депутати да спрат с лъжите и въпросните обявени суми да бъдат отпуснати.

"Ситуацията в Центровете за спешна помощ е повече от трагична. Половината от персонала са пенсионери в доста напреднала възраст. Младите хора напускат страната", констатира той.

В отговор на въпрос какво месечно възнаграждение би удовлетворило служителите в Спешна помощ, Митов каза, че се придържат към обявеното от министъра - 2600 лева за лекар.

"Там въпросът не е единствено за заплатите, имат още 5-6 искания. Те настояват за промяна в категорията - да бъдат изравнени с пожарникари и полицаи. Те настояват за увеличаване на цената на храната, промяна в ставката за нощен труд", добави Митов.

И обобщи, че от 11 часа във вторник им предстои среща в Министерството на здравеопазването и имат готовност да издигнат палатков лагер пред Народното събрание, докато не бъде приет бюджетът.