„Дадох повече време на партиите да се отдалечат от предизборната реторика, от противопоставянето, да има диалог и ги призовавам да използват това време разумно. Защото от намирането на общи интереси в името на нашето общество завсиси дали ще имаме редовно правителство. Защото хората не дадоха изрично подкрепата си само за една партия, няма да има лесна коалиция”, заяви предидентът Румен Радев. Той каза, че след като се конституира Народното събрание, ще обяви кога ще връчи първия мандат.

„Очаквам партиите да подходят отговорно и да търсят областите, в които ще се обединят”, допълни Радев.

„Що се отнася до обръщението на президента Зеленски, имам чувството, че партиите се надпреварват коя по-бързо ще загърби проблемите на българите”, коментира Радев относно идеята държавният глава на Украйна да направи видеообръщение на първото заседание на НС. За решението на депутатите да не канят посланиците на Русия и Беларус на откриването на 48-то НС, Радев каза, че това са правомощия на Народното събрание.

„Но нали разбирате, че е унизително политическият процес в България да бъде подчинен на дилемата дали някой посланик да присъства или отсъства на откриването на НС. Аз очаквам час по-скоро партиите да обърнат своя фокус към истинските проблеми на българите – бедността, цените, бюджета, защитата на социално слабите”, заяви Радев.