Личното ни здравно досие влиза в мобилно приложение - „еЗдраве“, което можем да свалим на телефона си и да използваме при лекаря, в аптеката, в лабораторията. През него здравноосигурените пациентите имат достъп до всички свои електронни здравни документи, вписани в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Сред тях са прегледи, направления, рецепти, резултати от изследвания и ваксини.

Приложението, разработено от „Информационно обслужване“ и Министерство на здравеопазването, бе представено от ресорния министър д-р Асен Меджидиев.

„Чрез това мобилно приложение пациентът ще вижда цялата информация – прегледи, изследвания, изписани медикаменти и ще може да получава лекарства в аптеката, само със сканиране на баркод от телефона, през който ще се разчита рецептата“, даде пример той.

В момента приложението работи само чрез електронен подпис, като очаква скоро да бъдат въведени по-достъпни начини като облачен подпис и др.

За да се активира „еЗдраве“, пациентът трябва да влезе чрез електронния си подпис в досието си в сайта на НЗИС – my.his.bg. След това в менюто има опция за добавяне на ново устройство и се прави сдвояване с телефона. На екрана на компютъра се появява QR код, който трябва да се сканира, след това приложението се отключва и цялата налична информация става достъпна. Това обясни Борис Костадинов, директор „Информационни системи“ в „Информационно обслужване“ АД.

В приложението ще бъде видно какви рецепти са ни изписвали и кога са били изпълнени. Предвижда се освен изписаните лекарства, в него да влизат и хранителни добавки и други медикаменти, които са без рецепта, но са взети от аптека, за да може лекарят да знае какво приемаме.

„Тъй като ще правим дигитализация, в електронното досие трябва да има всичко, което пациентът приема. Ще се постараем да въведем правила за това“, каза здравният министър. Той допълни, че е задължение на лекаря, който има договор с НЗОК, да вкарва данните в досието на пациента, а когато сме на частен преглед, трябва да настояваме и да изискваме информацията да бъде въведена.

Една от функционалностите, които сега се разработват, е възможността за достъп към досиета на деца или роднини. Тоест да може да се добавя досие към нашето и по този начин да се улесняват родителите и възрастните хора.

Работи се за това в „еЗдраве“ да влязат и стари данни за минали прегледи, ваксинаци и пр., но в момента такава информация не е налична.

Ако потребителят забележи нередност с данните му, в приложението има бърза връзка, с която може да докладва към компетентните органи.

Потребителят може да включи и допълнителна биометрична защита на данните. Всеки достъп до електронното пациентско досие се записва. С деактивиране на приложението, от устройството се премахват всички лични и медицински данни на потребителя.

Как работи

В аптеката сканират баркод, вместо да даваме ЕГН

Показва, ако не сме в референтните стойности

Приложението дава избор на език – освен на български, може да бъде и на английски.

В електронното ни здравно досие може да се прегледат всички електронни документи, включително тези от частни прегледи или финансиране от здравен фонд.

„Има информация за тип преглед, от кого е направен, в кое лечебно заведение, данни за лекаря. Ако има анамнеза, тя се вижда“, обясни Борисов Костадинов от „Информационно обслужване“.

В приложението може да видим резултатите от изследвания, които сме правили. „Освен стойностите, може да се видят и референтните такива, и когато сме извън тях, системата ни дава индикатор, за да ни подсети, че трябва да обърнем внимание“, обясни още експертът.

В менюто с рецептите, тези които са изпълнени, се отбелязват. Когато отворим някоя рецепта, към нея има баркод, който се сканира в аптеката и информацията трябва да се зареди автоматично в системата им, допълни Костадинов, но призна, че това ще зависи от подготвеността на аптеките с нужния софтуер.

Друго предимство е, че дозировките на изписаните лекарства и начин на прием са въведени на разбираем език - системата генерира такъв текст, който да ни ориентира, обясни Костадинов.

В менюто с направленията също всяко има баркод. Той може да се използва в лаборатория например, където да не представяме ЕГН, а той да бъде сканиран.

Приложението ни показва още и ако направлението ни е изтекло, както и датата, на която е било изпълнено.