Стопанинът й Добри Брадистилов я отглежда с много внимание и грижа. В момента тиквата гигант тежи около 400 килограма, а "талията" й е около 4 метра, но ще расте поне още две седмици.

За пръв път в градината му се ражда гигант, а Добри Брадистилов разказа за атракцията пред News.bg. Всичко започнало от хобито на сина му Борис - градинарството. Тиквата обаче е специален сорт Атлантически гигант, обясни Брадистилов.

Отглеждането на такава тиква е доста трудоемко, макар и стопаните да са останали учудени, че всъщност няма нужда от много вода. Ако я преполеете и има излишък на влага в почвата, тя спира да расте, каза Брадистилов. В самото началото тиквата наддава по 8-10 килограма на ден.

Ако имате големи амбиции с нужните качествени торове може да отгледате даже 800-900- килограмова тиква, убеден е Добри Брадистилов. Световният рекорд е над тон, отгледана е в Италия, миналата година. Рекордьорката е от същия сорт.

Тази година тиквата от Божурище е без конкурент в България. Или поне не се знае такава конкуренция да има.

Все още не е ясно бъдещето на тиквата, но към нея проявяват интерес от големи търговски вериги.

"Много е ангажиращо отглеждането на такава тиква. Благодарение на синът ми Борис, който е запален градинар от малък отгледахме това истинско бижу", казва Брадистилов, завивайки отново с грижа тиквата - едно бижу от 400 кг.