„Ще свикам Съвета за сигурност към министър-председателя следващата седмица, предполагам в четвъртък, за да вземем конкретни решения и мерки и да сме готови за реакция“, заяви в интервю за БНР служебният премиер Гълъб Донев.

"Обявената частична мобилизация от президент на Руската федерация води до ескалация на напрежението и до това държавите в Европа и тези, които са близо до конфликта между Русия и Украйна, да нямат сигурност за това доколко военните действия ще продължат и с какъв интензитет ще са“, каза още Донев.

Той заяви, че риск за националната сигурност на България има, но "няма пряка военна заплаха до този момент" за страната ни.

По думите му несигурността идва и от нарушаването на веригите на доставки на енергоресурси за Европа от Русия.

"Газовата тема е една от водещите в ЕС и поставя много въпросителни пред това как Европа и нейните граждани ще посрещнат идващите зимни месеци", заяви Гълъб Донев.

Той бе категоричен, че България няма да признае резултатите от референдумите, които се провеждат в четирите региона на Украйна.

"Тези референдуми нарушават международното право, нарушават и Конституцията на Украйна. Ние в никакъв случай не можем да приемем едни резултати, които са постигнати в региони, където се водят военни действия. Изцяло против се и сплашването с използване на ядрено оръжие, колкото и то да има възпираща сила", заяви Гълъб Донев.

източник bTV