Курсът на еврото се понижи до нов 20-годишен минимум от 0,9809 долара, съобщава БТА. Европейската централна банка определи вчера следобед курс на единната европейска валута от 0,9906 долара за едно евро.

Натиск върху еврото и върху много други валути оказват силните позиции на щатския долар. Американската валута получи тласък от агресивната парична политика на Управлението за федерален резерв (УФР), което снощи вдигна водещата си лихва с още 0,75 процентни пункта в борба с високата инфлация. Доларът освен това е все по-търсен от инвеститорите заради влошаващите се отношения между Запада и Русия.

Тази сутрин под натиск е и японската йена. Централната банка на третата по големина световна икономика се придържа към либералната си парична политика предвид че инфлацията в страната все още е доста по-ниска от тази в останалите страни. Централната банка на Япония реши да запази и нулевата лихва по дългосрочните кредити, както и да остави прага за повишаване на тези ставки на ниво 0,25 на сто. Регулаторът води политика на отрицателни лихви, за да стимулира растежа на японската икономика, докато инфлацията в страната остава много по-ниска от тази в останалите страни по света. Паундът също пада.