Стана ясно какво е явлението, което връхлетя част от Южното Черноморие и изплаши дори възрастни хора, които не помнят подобна стихия. На питане от страна на Община Поморие е получен отговор от Синоптичната станция при ХМО Бургас, където се провеждат ежедневни климатични наблюдения.

„На дата 17. 09.2022 в синоптичната станция при ХМО Бургас, в часовете между 16,40 и 17,30, е регистриран максимален вятър от запад със скорост 24 м/сек и шквал, придружен с валеж и умерена гръмотевична буря.“, обясняват от Хидрометеорологичната обсерватория.

От там поясняват, че вятърът със скорост 14 м/с се обозначава като силен, скорост над 20 м/сек - като бурен, а от 30 м/сек и нагоре – ураганен.

Шквалът е метеорологично явление, свързано с преминаването на мощни купесто-дъждовни облаци. Той представлява внезапно увеличаване на скоростта на вятъра (с 6-8 м/сек и повече - за кратко време, съпроводено с рязко изменение на посоката му (с 30 градуса и повече). При шквал скоростта на вятъра достига най-малко 11 м/сек, регистрирани са скорости и над 30 м/сек.