Шантажираха ме, изнудваха ме за пари. Разбирам, че за втори път съм нарушила закона. Не съм убила, не съм крала. Аз не знаех, че е противозаконно тези бежанци да ги прекарам от една точка до друга точка. Моля да ме извините. Това заяви в съда в Бургас днес украинката Алла Гарбар, задържана за трафик на мигранти през Бургас. В момента протича съдебното заседание за определяне мярката й за неотклонение. От прокуратурата настояват тя да остане в ареста, а адвокатът й иска домашен арест.

Алла Гарбар е обвинена за това, че на 06.09.2022 година, в Бургас, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнала 9 граждани на Сирия, без документи за самоличност да преминат в страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на лек автомобил марка „Фолксваген“, собственост на регистрирано в страната ни юридическо лице.

Украинката е със статут на временна закрила от юни месец, настоящият й адрес е в Бургас, съобщиха от прокуратурата. Вече е осъждана за такова престъпление. На 24 август Районен съд Трън е признал обвиняемата за виновна затова, че на територията на Трън, с цел да набави за другиго имотна облага, противозаконно е подпомогнала група чужди граждани, ез документи за самоличност, да преминават през страната. Наложено й е наказание 10 месеца лишаване от свобода, изпълнението на което е било отложено за три години. Престъплението за което Районна прокуратура-Бургас е повдигнала обвинение, е извършено в изпитателния срок на предходното осъждане. Това означава, че в случай, че Районният съд в Бургас признае обвинеяяемата за виновна и й наложи наказание лишаване от свобода, тя ще следва да търпи, както наказанието, което й е наложено по предходната присъда, така и новото.

Пътували са за София, крайната цел е била Западна Европа. Всеки от тх е следвало да заплати по 4500 евро.

Алаа Гарбар е дошла в България на 2 март, сега живее в квартал Сарафово, по професия е счетоводителка. Квартирата й била предплатена за три месеца, нямала пари. Синът й е на 20 години и живее в Украйна.