Заради ръст в броя на тежките катастрофи след употреба на алкохол и наркотици Иван Гешев с нови указания към разследващите. Едно от тях е прокурорите по-внимателно да разграничават кога катастрофата е причинена по непредпазливост и кога умишлено.

Съдебната практика показва, че за престъпления на пътя най-често се повдигат обвинения по непредпазливост. Тоест - става дума за хора, които не са имали намерение да убият или ранят някого, въпреки че са се качили зад волана след употреба на алкохол или наркотици.


С новите указания към разследващите Иван Гешев цели да се разграничава кога катастрофа след употреба на алкохол или наркотици е престъпление по непредпазливост и кога умишлено.

„Според мен трябват и законодателни промени. Ние сме ги предложили още преди две години, включително за управление на МПС след употреба на алкохол или наркотици, след което е последвало ПТП със смърт или тежки телесни повреди да се квалифицира като умишлено престъпление с по-високо наказание”, обясни обвинител номер едно.

В опит да постигне по-сурова присъда прокуратурата повдигна обвинение за умисъл на Кристиан Николов, подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков. Съдът на първа инстанция обаче отхвърли тезата на прокуратурата.

„Институциите се задействат, за да симулират дейност, когато възникне сериозен проблем. Като отмине проблемът, отново се връщаме на старото положение и какво - до следващата жертва”, посочи още Гешев.