С полагане на венци пред паметния знак на участниците в борбата за национално освобождение, днес Поморие отбеляза 137-та годишнина от Съединението на България. Цветя по повод светлия празник поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, жители и гости на града.

Провъзгласено на 6 септември 1885 година, Съединението е определяно от историците като един от най-високите върхове на българския дух и волята му за държавност. То превръща България в най-голямата балканска държава за онова време и е първата успешна стъпка към решаване на българския национален въпрос. Всяко дело започва с една първа стъпка, а всяко велико дело започва с първите стъпки на силни и смели хора с кауза. В памет на героите, дали своя принос за доброто на Родината, отец Борис от храм „Свето Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен, а уредникът в Исторически музей – Поморие Любка Николова бе подготвила слово за празника: България, до тогава малка балканска страна, значително уголемява територията и населението си и се превръща в най-значимата християнска държава на полуострова. Укрепва националното самочувствие на българите, защото Съединението е общобългарско дело и завоевание. На Княз Александър Батенберг, проявил нужното политическо мъжество, на българския политически елит, който пое риска и обезпечи държавнически, военно и дипломатически голямото народно дело, както и на всички бойци, жертвали се в защита на Отечеството, ние, днешните техни потомци дължим дълбока благодарност и признателност!

През целия ден за посетителите на музейните обекти в Поморие – Исторически музей – Поморие, Музей на солта, Антична куполна гробница и Посетителски център “Поморийско езеро” ще бъде осигурен безплатен вход.

Празничната програма ще продължи и вечерта, от 20.00 часа на външната сцена на НЧ „Просвета 1888“ с концерт на фолклорен ансамбъл „Гайтани“.