Стана ясно по кое време ще се проведе състезанието за преплуване на Гибралтарския проток от Европа до Африка, в което ще участва и бургазлията Цанко Цанков. Официалният старт е обявен за утре, вторник, в 07:15 ч. испанско време (08:15 ч. българско време).

„Предстоят ми много тежки близо 20 км. във водите на Атлантическия океан, за да стигна африканския бряг при град Танжер. Чувствам се добре и вярвам, че силата на българския дух и вашата позитивна енергия, която изпращате през последните дни, ще ми помогнат да се справя с това предизвикателство и да развея българския флаг, преплувайки разстоянието между двата континента. Благодаря ви от цялото си сърце за подкрепата към мен и екипа ми!“, каза днес Цанко Цанков.

Почетният гражданин на Бургас е на подготовка в Испания от няколко дни. 24-ма са претендентите, преминали през ситото на квалификациите за състезанието. Цанко е първият българин, който ще атакува преплуването на Гибралтарския проток от испанския регион Тарифа до мароканския бряг на Танжер. Историческото му плуване в открити води ще се осъществи с подкрепата на Община Бургас и спонсори.