Тежка техника на аварийни екипи, Гражданска защита, военни и пожарна безопасност вече е на място в Трилистник, след като водата почти се оттече.

Най-голяма е драмата на хората, чиито къщи са залети до половината с кал. Голям проблем остава и липсата на електричество.

Изключително големи са щетите за селскостопанските производители.

Цяла нощ семейството на Йорданка Лалева е изпомпвало вода от къщата си. Нови електроуреди, мебели и покъщнина са унищожени. Успели са да спасят животните си.

"Вкарахме животните вкъщи, за да ги спасим от водата. Аз цялата бях до тук във вода. Тук ги качихме на мивката, ама мивката започна да се пълни. Моят син от тук ги вкара с баща му през прозореца, за да ги спасяваме. Помпата вадеше водата, по-малко вода да има. И те бяха мокри до коремчето", каза Йорданка Лалева.

Водата в Трилистник постепенно се оттегля и няма застрашени хора, сега предстои тежката работа по разчистването и възстановяването.

В едно от стопанствата тонове слъчноглед и пшеница са потопени.

"Водата дойде много бързо, беше до кръста и изнесе слънчогледа от халите. Полята със слънчоглед също са залети и унищожени тотално", каза Георги Стоилов.

Хората се питат не можеше ли да се предотврати бедствието, след като отдавна се знае за липсващата в близост дига на река Стряма.

"Това нещо се знае, от 2005 година е скъсана. Вижда се на гугъл мапс, дигата я няма до средата на нивата. До момента никой не е взел никакво отношение към този въпрос. Причината не е в бедствието, а в безхаберието".

Все още не е започнал описът на щетите, очаква се това да стане след оттеглянето на водата от къщите и дворовете.

Източник и кадър БНТ