Българският държавен глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Обединените арабски емирства (ОАЕ) по покана на президента на ОАЕ и владетел на Абу Даби Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В рамките на посещението на 1 и 2 септември в присъствието на двамата държавни глава ще бъдат подписани двустранни документи в различни сектори. Предвижда се провеждането на бизнес форум с участието на наши компании, организиран от Търговската камара на Абу Даби.

Задълбочаването на двустранния политически диалог на най-високо равнище, двустранното сътрудничество в областта на енергетиката и икономиката, възможностите за инвестиции в България и за съвместни проекти с участието на български компании, осъвременяването на договорно-правната база, се очаква да бъдат акцентите по време на посещението.

В официалната делегация, водена от българския държавен глава, участват членове на служебното правителство – заместник министър-председателят по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, министърът на външните работи Николай Милков, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, министърът на иновациите и растежа Александър Пулев. Президентът ще е придружаван и от представители на бизнеса.

Държавният глава Румен Радев ще бъде посрещнат от президента на ОАЕ Н.В. Шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в Президентския дворец в Абу Даби. Двамата ще имат среща на „четири очи“, след което ще се проведат пленарни разговори между официалните делегации на България и ОАЕ.

В присъствието на двамата президенти ще бъде подписан Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Целта на споразумението е да насърчи развитието на сътрудничество в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии и изкуствения интелект, културата, младежта и спорта.

В Президентския дворец в Абу Даби ще бъдат подписани и двустранни документи за разбирателство в сферата на туризма, на земеделието, на образованието, на културата, както и Меморандум за разбирателство за обмен на новини и сътрудничество между Българската телеграфна агенция и осведомителната агенция (WAM) на ОАЕ. Двете държави работят и за постигане на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между правителствата на България и ОАЕ.

Президентът Румен Радев ще открие в Абу Даби бизнес форум, в който ще вземат участие представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.