Омар Аднан, за когото се предполага, че е бил зад волана на автобуса-убиец, помел патрулната кола на двамата бургаски полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, твърди пред съда в Бургас днес, че е натиснал спирачки, които ни са проработили. Той каза, че това престъпление не бил го направил умишлено.

Свидетели го разпознават именно него като водач на автобуса. Друг свидетел го е видял като придружител на човека, закупил автобуса.

„Внимателният прочит на свидетелите в автобуса и служителите на Гранична полиция категорично опровергават твърдението на обвиняемия, че се е опитал да спре. Установено е обратното - че е ускорил преди удара с патрулния автомобил, което значи умисъл.“, казаха от прокуратурата.

Според държавното обвинение има реална опасност същият да си укрие или извърши друго престъпление.

„От негова страна е демонстрирана завидна престъпна упоритост за постигане на неговата цел. Очевидно няма задръжки да отнеме човешки живот, включително на служители на МВР с патрулен автомобил, обозначен като такъв - с включена сигнализация, и след като е следван от два патрула с включена сигнализация. Аз лично трудно бих могъл да си представя по висока степен на обществена опасност. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу българската държавност.“, каза прокурорът.

От справката от бежански център в Харманли става ясно, че Омар 2 пъти напуска центъра, без да уведоми, като вторият път е участвал в конфликт между сирийци и служители, че нямат право на нерегламентирана продажба на цигари. Сирийцити използвали пръчки, ножове и лопати срещу служителите.

Справката повдига и други въпроси - каква е реалната му възраст? По официалните данни Омар Аднан е роден на 21 март 2007 г. в Сирия. Не е учил изобщо. Семейството му е в Турция.

Служебният защитник на Омар - адвокат Кънев заяви, че от обективна страна намира искането но прокуратурата за обоснователно.

„Приемам че са на лице основания, че обвиняемият може да де укрие или извърши друго престъпление.“, каза той.