Бургас скърби за Йордан Радостинов Илиев, старши полицай в сектор “Охранителна полиция” в Първо РУ в Бургас, със 7 години стаж и Атанас Панайотов Градев, 43 годишен, командир на отделение в сектор “Охранителна полиция” към Първо РУ в Бургас, 18 години стаж в МВР. Това са двамата полицаи, загинали тази сутрин при опит да спрат автобус с нелегални мигранти на кръстовището „Трапезица“ в Бургас. Трагедията накара хиляди хора да настръхнат и да изкажат искрени съболезнования за смъртта на двамата служители на МВР. Кметът Димитър Николов каза, че петък ще бъде Ден на траур в морския град, а по-късно и областният управител Мария Нейкова обяви, че той ще е за цялата Бургаска област.

Йордан Радостинов Илиев, старши полицай в сектор “Охранителна полиция”

„Изказвам своите дълбоки съболезнования на семействата, близките, приятелите и колегите на бургаските полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев, които изгубиха живота си при изпълнение на служебния си дълг. Трудно се намират думи при такава трагедия и тежка загуба. В нашата памет те ще останат като доблестни мъже, ненавреме отишли си от този свят. Поклон пред паметта им. В Бургас петък ще бъде обявен за ден за траур. Кураж на близките“, заяви кметът Димитър Николов.

Всички фестивали и концерти, насрочени в програмата на Община Бургас за днес и утре - 25 и 26 август, се отменят. Театралните постановки ще започват с минута мълчание. Флаговете на пл. "Атанас Сиреков", както и на входовете на града, ще бъдат спуснати наполовина.

Атанас Панайотов Градев, командир на отделение в сектор “Охранителна полиция"

"Изказвам съболезнования на семействата и близките на загиналите полицаи. Днес е много тъжен ден за Бургас. Призовавам за държавническа нетърпимост и прилагане на цялата строгост на закона при такива деяния.", каза областният управител Мария Нейкова.

В деня на траур на територията на област Бургас националните и общински знамена следва да бъдат свалени наполовина. Забранява се провеждането на публични тържества и радостни ритуали през траурни

„Тежка загуба на два млади живота! Неописуема болка за близките и огромен стрес за колегите на загиналите момчета. Всичко сме ужасени и скърбим за тях. Но не можем да премълчаваме тежките въпроси! Не трябва!

Защо са станали толкова дръзки тези мигранти и каналджии? Ако преди време се случваше да намерим мигрант в багажника на някой каналджия то днес вече наемат цели автобуси и преминават през региона ни без да се съобразяват с нищо! Затова и двама полицаи изгубиха живота си в борбата за нашата безопасност!

Призовавам всеки бургазлия в региона - не се страхувайте и не подминавайте проблема!

Имате ли съмнения, че сте забелязали мигрантска група веднага подайте сигнал на 112. Нека почетем паметта на загиналите момчета, като се включим активно в опазването на региона ни!“, заяви бургаският депутат Жечо Станков.

Хиляди хора изказаха в социалните мрежи дълбок поклон към двамата загинали полицаи.