„Досега не съм наранявал никого. Изкараха ми девет зъба и трябва да спазвам диета, да се храня здравословно, за да не се пукне пак язвата ми. Досега съм нямал проблем с органите на реда.“, това заяви пред Районния съд в Бургас Ерхан Хасан, който е един от задържаните за трафика на 121 мигранти, преминали с тир от Средец, през Бургас и заловени край Камено преди дни.

„Моля за по-лека мярка. Не съм съден, няма да се крия. Ще се явя, когато трябва.“, каза и другият задържан Северин Огнянов, който е началник на Ерхан.

Огнянов е на 62 години, от село Шиварово, община Руен, работи като международен шофьор. Той е управител на дружеството „Беркей транс“, на което е тира, е жена му – Севда, му е съдружник. То има като актив само един тир – влекач с ремарке, в който са били мигрантите. Ехрен Хасан, на 44 години, с постоянен адрес в Айтос, е негов служител.

Контактите за превоза на мигранти бил осъществяван с няколко мобилни телефона и радиостанции. „Следва да се вземе под внимание високата обществена опасност на престъплението на фона на бежанската вълна“, каза в съдебната зала прокурор Мария Маркова.

Адвокатът на двамата обвиняеми, заяви, че не приема хипотетичната възможност да извършат ново престъпление или да се укрият. „Имат семейства, не са осъждани, от което може да се изведе изводът, че това е изолирана проява в техния живот. В никакъв случай не мога да приема, че това е техният начин на живот.“, каза той.

Ерхан Хасан е обяснил, че през юни му е извършена операция на язвата и днес трябвало да бъде в клиника в Турция, защото е с извадени девет зъба и абцес на езика. „Медицинското му състояние изисква по-особени грижи, които в ареста няма как да бъдат изпълнени.“, каза адвокатът. Той поиска домашен арест с проследяващо устройство.

„Това не са типичните престъпници. Да, тежко е престъплението, което са извършили, но мярката за неотклонение, не е наказание.“, обявиха от защитата.
Съдът ще определи мярката им за неотклонение в 17,30 часа.