Икономистът и депутат в последния парламент Георги Ганев и експертът в КТ „Подкрепа” Ваня Григорова влязоха в остър спор в ефира на NOVA по темата за доставките и цената на природния газ за България. В понеделник служебната власт заяви, че ще започнем преговори с „Газпром”, но ще се водят такива и за осигуряване на азерски и на втечнен газ.

В студиото на „Здравей, България” Ваня Григорова поясни, че страната ни иска да изпълни остатъка от дългосрочния си договор с „Газпром”, който изтича в края на годината.

„Няма как служебен кабинет да води преговори за нов контракт”, обясни Григорова.

Според Ганев пък „приемането на ултиматума на Кремъл да се плаща само в рубли е нарушение на разбирателството с нашите европейски партньори”.

„Няма нито една държавна компания, която да е приела тези условия. Това ще има последствия, които също трябва да отчетем към цената. При Русия няма нищо безплатно. Тя ще поиска нещо от България. От 15 години ние сме троянският ѝ кон… знаете къде. И сега ще се поискат разни неща – война е все пак. Ще поискат от нас да слугуваме на Русия и да обслужва нейните интереси в този конфликт”, категоричен бе Ганев.

Според него има риск „Газпром” да спре газа за страната ни през зимата. Ваня Григорова пък смята, че такава опасност няма, защото „продавачът в крайна сметка иска само да получи парите си”.

„В момента имаме проблем с руската компания, защото сами си го създадохме. Единственият ни страх сега е, че „Газпром” може да откаже да преговаря с България. Ще продължим да говорим и за азерски, и за втечнен газ. Но трябва да знаем, че слотовете ще бъдат достъпни от 2023 г. Разширеният капацитет вече е закупен, но това не е хляб, който излиза от фурната. Някой ни е изпреварил. Правителството, което си тръгна, е спало три месеца”, обясни Григорова.

Според Ганев обаче дори гръцкият премиер е уверил, че слотове има.

Източник и кадър Нова тв