Глоба до 5000 лева грози петима мъже, у които при проверка на полицейски служители бяха открити 12 живи таралежа. Мъжете са признали, че ловят таралежите, за да се хранят с тях.

На жители на село Минзухар, община Черноочене в област Кърджали, е направило впечатление, че в понеделник вечерта непознати лица обикалят района. Хората се обадили на полицията и патрул от полицейския участък в Черноочене спрял автомобил „Мерцедес“ за проверка с петима мъже – двама от старозагорското село Бъдеще, двама от димитровградското Ябълково и един от хасковското Клокотница, съобщават от РИОСВ - Хасково.

При огледа е установено, че лицата превозват 12 таралежа в зелена брезентова торба. При разпита им е установено, че те ловят таралежи с помощта на обучено куче, за да се прехранват с тях.

На петимата са съставени актове по Закона за биологичното разнообразие. Санкцията за физически лица е от 100 до 5000 лева.

Таралежът е защитен вид за България, включен е в Приложение №3 към чл. 37 от Закон за биологичното разнообразие. Във връзка с чл. 38, ал. 1, т. 1 за животинските видове от приложение №3 са забранени: „всички форми на умишлено улавяне или убиване на екземпляри с каквито и да е уреди, средства и методи”.

Таралежите са пуснати от служителите на МВР в естествената им среда.