„Това е пиар акция на полицията срещу мен. Преди пет месеца дадоха по телевизията бивш шеф на Криминална полиция, който каза, че се регистрират коли в КАТ по този начин и тогава си казах, че ще ми го върнат на мен. Полицията иска да се оправдае с мен. От 2020 г. се регистрират коли в КАТ, какво правеха полицаите тогава? А сега направиха срещу мен това, за да се оправдаят, че не са си свършили работата. Никога не съм се крил от полицията, на никого не съм казвал какво да прави.“ Това заяви пред Бургаския окръжен съд днес Стоян Атанасов, известен с прякора Пижака. Той е сочен за лидер на престъпната група, задържана при спецакцията на полицията в Бургас. Припомняме, че вчера на брифинг беше обявено, че общо шестима са привлечени под наказателна отговорност за регистрация на крадени луксозни автомобили или такива, които са предмет на лизингов и застрахователна измама.

Четирима от тях Иван Киров, Стоян Атанасов, Николай Найденов, Димитър Найденов днес дойдоха в съда за гледане на мярката им за неотклонение, като прокуратурата настоя тя да е „задържане под стража“. Другите двама обвиняеми - Доника Михова и Тодор Димитров, са с мярка „подписка“.

Адвокат Димо Гочев, който защитава един от двамата братя Найденови - Николай, иска отвод на съдия Гайдурлиев. Според него на пресконференцията вчера станало ясно, че прокуратурата не била готова с обвинението. Съдията бил предубеден и не изпълнявал задълженията си по закон. Понеже Гайдурлиев бил председател на наказателната колегия в Бургаския окръжен съд, адвокатът щял да поиска отвод на всички съдии в БОС. Всички останали трима адвокати обявиха че няма да искат отводи.

От прокуратурата подчертаха, че искането на адвокат Гочев не е основателно. Съдът също реши, че искането е неоснователно. Гочев каза, че задържането на Найденов на 16 август в 16,55 часа е било незаконосъобразно. „Няма нужда да се връщаме в учебниците по право и да си обясняваме какво е ОПГ и да го обясняваме на прокурора, който идва пък от Спецпрокуратурата. За мен ОПГ няма. Освен това за нас остава загадка защо има това деление – едните са задържани, а другите са с подписка. Ако това дело някога види бял свят, полицаите ще се червят и ще се потят и няма да има какво да кажат. Тази история може да се сравни с роман на известен писател, но няма никаква връзка с обективната действителност.“, каза той. Според него хора, които са регистрирали автомобили, носили са номера и т.н. са свидетели, а би трябвало да са обвиняеми. „Четири месеца – следене, а в делото – само общи приказки.“, заяви той. Адвокатът каза, че неговият клиент само е искал да изкара някакви дребни пари за семейството и е регистрирал автомобил, който е закарал на купувача. „Половината обвиняеми не се познават помежду си, за какво ОПГ говорим?“, попита той. Според него Найденов нямало да се укрие, имал жена, с която живее, както и бебе на месец.

„Имам малко бебе и се налага да бъда при семейството си“, каза Николай. А защитата му допълни, че отглеждането на деца в тази сложна икономическа обстановка не е лесно.

По време на заседанието стана ясно, че има 6 тома веществени доказателства, сред които и СРС-та от 1 декември до месец май.

Според държавното обвинение четиримата са действали конспиративно в комуникацията помежду си. „Ако са на свобода, биха могли да окажат натиск върху свидетелите.

Адвокат Петър Димитров, който защитава Иван Киров, в случая не може да се говори за ОПГ. Според оперативната информация, на която се позовавали от МВР, Киров е намирал гаражи, в които са били укривани автомобилите. Адвокатът му каза, че никъде в кориците на делото няма нито едно доказателство кога, как и по какъв начин е бил уговорен от лидера на ОПГ Стоян Атанасов да участва в нея. „Единствената му връзка със Стоян е, че са приятели. Обвиненията се крепят на показанията на двама полицаи и един анонимен свидетел. Тъй като 80% от хората в България са осъждани, всеки от нас има познат, който е криминално проявен“, каза адвокат Петър Димитров и нарече мярката „прощъпулник“ след закриването на Спецсъда.

Киров поиска да му бъде отменена мярката, тъй като не се чувствал добре.

Адвокатът Пенев, защитаващ Димитър Найденов каза, че са разпитани 16 свидетели, които не са служители на МВР и нито един не е казал, че неговият клиент е участвал в престъпление. „Дори и Доника, на която от благодарност, че е свидетелствала, е с мярка „подписка“, макар че дейността й е доста всеобхватна. В България всеки втори или трети има криминална регистрация или може и да не знае, че има такава. А моят подзащитен няма нито една регистрация“, каза той.

„Искам да попитам защо съм тук. Като цяло – не знам. Нямам нищо общо с групата. Да ми дадат обяснение защо съм тук!“, каза пък Димитър Найденов.

Адвокат Янков, защитник на Стоян Атанасов- Пижака, каза, че кой знае какви доказателства това разследване няма да бъдат събрани. „От практиката си знам това. Прокуратурата няма данни, че Стоян ще се укрие. Той има постоянен адрес, реабилитиран е и се ползва с добро име в обществото. Има малка вероятност да извърши подобно престъпление – вероятност да повлияе на свидетели.“, каза той.

Четиримата поискаха по-леки мерки за неотклонение, а съдът ще се произнесе в 19 часа.