Шестима са привлечени към наказателна отговорност в Бургас като част от организирана престъпна група за регистрация на крадени луксозни автомобили или такива, които са обект на лизингови или застрахователни измами. Това съобщиха пред журналисти директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и заместник окръжният прокурор на Бургас Светослав Маринчев след проведената вчера акция на полицията. Един от привлечените към наказателна отговорност е ръководител на ОПГ, а петима – участници в нея.

За четирима от тях е преценено, че ще се отправи искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“, а за двама – „подписка“. За тях има и забрани да напускат страната.

„От есента на 2020 е започнало действието на тази група. В началото на 2021 година е постъпила информация, че се извършва престъпна дейност със закупуване на автомобили от висок клас, като променят се идентификационните номера и с неистински докменти се извършва тяхната регистрация.“, обясни старши комисар Калоянов.

Служителите на „Криминална полиция“ започнали да работят и вчерашната операция е резултат от нея.

„Установи се, (е ръковдителят на ОПГ е създал стройна престъпна структура за изкупуване на автомобили, които са предмет на кражба, на лизингови измами или на застрахователни измами, както на територията на нашата страна, така и от други европейски страни.

След намирането и осигуряването на такъв автомобил, се извършва интервенция на рамата, изготвят се неистински документи за неговия произход, след което се регистрира. За тази цел от групата са осигурявали лица с нисък социален статус – безработни, които са се явявали като собственици на тези автомобили. След това са продадени на добросъвестен купувач на територията на Българи или трафикирани през Турция към страни от Близкия изток.“, обясни старши комисар Калоянов.

Автомобилите са на стойност 100 хил. всеки един от тях и са с година на производство 2020, 2021, 2022 .

Установените автомобили, преминали през тази престъпна схема, са 39, като една част вече са извън страната. Към настоящия момент колите, които служителите на полицията са установили и иззели са 11. 4 млн. лева е приблизителната обща стойност на автомобилите.